Legenda bisericii din Acâş. Călugării benedictini ar fi blestemat lăcaşul să nu fie terminat niciodată

Data publicării:
biserica Acas 070515

O istorie plină de dramă şi legende. 800 de ani de poveşti care şi azi le mai auzi dacă ajungi în localitatea Acâş din Satu Mare. Sursa, ca un izvor nesecat de mituri, este biserica din sat. Ridicată în secolul al 17-lea, mai întâi a fost mănăstire romano-catolică, iar apoi a fost transformată în lăcaş de confesiune reformată.

"Ea a fost construită în aceeași perioadă cu catedrala Notre Dame și e construită în același stil, în stilul romanic și parcă ar fi soră geamănă a Abației de Cluny, din Burgundia, din Franța", spune Florian Pop, directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare.

De-a lungul timpului, o serie de poveşti au făcut celebru lăcaşul sătmărean. Se spune că aici a fost aruncat un blestem. "Se spune că după ce călugării benedictini, care aveau o mănăstire aici, au fost alungați după reformă, aceștia ar fi blestemat această biserică să nu poată fi terminată niciodată."

Şi lipsa tencuielii exterioare a alimentat această legendă. Explicaţiile însă sunt cât se poate de lumeşti.

"Arhitectul care a condus restaurarea bisericii, Suleac Fidias, prima fază de lucru pe care a făcut-o a fost că a dat jos tencuiala de pe biserică", a explicat Zoltan Dobai, preotul reformat al bisericii.

"A fost incendiată, a fost asediată, era să se prăbușească la un mare cutremur, dar uite până la urmă a învins", spune directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare.

Acum, în biserică din Acâş se ţin slujbe pentru cei 500 de enoriaşi, dar şi pentru turiştii care vin, atraşi de frumuseţea locurilor şi a tradiţiilor. 

Situată pe drumul european 81, la 38 de kilometri de Satu Mare, biserica din Acâş a fost integrată într-un circuit turistic al monumentelor medievale.

Reporter: Ana Maria Georgescu
Operator: Tiberiu Catrişcău
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri