Lemnul, mai profitabil decât turismul

Data actualizării: Data publicării:
taieri lemn

Avem zone cu potenţial turistic uriaş, însă, ce folos, dacă exact de acolo dispar pădurile? Ultimul exemplu vine din comuna Dobreşti, judeţul Bihor, unde tăierile de pădure se fac în apropierea lacului, devenit celebru datorită deversorului special în formă de pâlnie. Zona este împânzită de peşteri, cele mai multe neexplorate.

20 de mii de metri cubi de lemn pe picior, adică arbori sănătoşi, a vândut joi Direcţia Silvică Bihor. 55 de firme s-au înscris la licitaţie, iar trei dintre loturi au fost în zona lacului Vida, din comuna Dobreşti.

Primele zone vizate de tăieri se află la câteva sute de metri de Lacul Vida din Dobreşti, o zonă cu un peisaj care începe să atragă din ce în ce mai mulți turiști.

„Dacă o zonă are potențial turistic, nu înseamnă că activitatea de exploatare forestieră, de recoltare a masei lemnoase este interzisă. Normal că ea se face cu anumite restricții, fără...adică să nu deranjăm activitățile specifice”, spune Adrian Jurcău, directorul Direcției Silvice Bihor.

Cei care vor însă să promoveze zona spun că tăierile de pădure în zona lacului alungă turiştii.

„Lacul Vida fără pădurile din împrejurimi ar fi ca şi ansamblul Brâncuşi fără Coloana Infinitului. Mai există în zonă 300 de peşteri, care încă nu sunt explorate defel. Dar fără păduri, n-ar mai exista niciun interes”, susţine Cosmin Ambru, administratorul paginii Visit Dobreşti.

Lacul şi cheile Videi din comuna Dobreşti reprezintă una dintre cele mai frumoase zone din sudul Bihorului. Turiştii vin aici pentru apa de culoare turcoaz a lacului, dar şi pentru traseele prin nătura sălbatică.

Reprezentanţii Ocolului Silvic Dobreşti admit că lacul Vida are potenţial turistic. Asta însă nu poate opri exploatarea forestieră. „Este promovat de primărie lacul ca zonă turistică, deși nu are nicio facilitate turistică. Chiar și malul, până în apă, este proprietatea statului, trecută pădure. Este un drum de acces doar pe lângă, care înconjoară lacul, ăla e un drum forestier.”

La licitația care a avut loc joi în Oradea, Direcţia Silvică Bihor au mai fost scoşi la vânzare arbori de lângă Peștera Toplița, aflată la mică distanţă de lac. Aceste tăieri nu sunt izolate în această zonă.

Localnicii au surprins şi alte tăieri efectuate în trecut. În comună există şi un ocol privat care exploatează arborii din pădurile sătenilor.

Reporteri: Bianca Firezar, Mihaela Creţu
Operatori: Constantin Gheorghiță, George Ştefăniţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri