Leşuri de animale, abandonate pe şosele

Data publicării:
animale sosele

Sunt scene de-a dreptul macabre pe mai multe şosele din Bihor. Cadavrele a zeci de animale zac pe asfalt sau aruncate în şanţuri, la marginea drumurilor. Fie că e vorba de sălbăticiuni ori animale domestice, acestea au căzut victime traficului tot mai intens. Abandonate acolo unde au fost lovite, ele sunt un adevărat pericol pentru maşini, dar şi pentru mediu ori localnici.

Nu există şofer care să nu fi întâlnit imaginile crude ale leşurilor de animale lovite de maşini şi abandonate pe şosele ori la marginea drumurilor din ţară. Nimeni nu se încumetă să le ridice şi sunt lăsate cu zilele printre maşini.

"Oribil! Când vezi animale moarte. Nu e normal să fie lăsate acolo", spune un şofer.

"Cadavrele de animale rămân pe marginea drumurilor perioade îndelungat,e până când intră în putrefacţie şi se descompun sau sunt mâncate de alte animale sălbatice", a constatat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

"Ne face o imagine dintre cele mai proaste. Aşa ceva în afara ţării nu există: poţi merge până de aici şi până în Budapesta şi nu vezi aşa ceva", susţine alt conducător auto.

Şoferii au cel mai mult de suferit din cauza cadavrelor abandonate pe şosele. Ei se pot alege cu avarii grave ale maşinilor ori riscă să provoace chiar accidente.

"Pot să-ţi spargă farurile de exemplu sau chiar şi bara de protecţie."

"Pot să existe daune de mii de euro. Dacă discutăm de o maşină din gama low cost încep de la 5-700 de lei. Discutăm clar de piese de origine, lucrare făcută într-o reprezentanţă", spune Ioana Mihuţi, managerul unui service auto.

Medicii veterinari atrag atenţia că leşurile neridicate de pe şosele prezintă un risc pentru sănătatea oamenilor sau a altor animale.

"Orice cadavru care nu este recoltat în timp util şi ecarisat, neutralizat în conformitate cu prevederile legale reprezintă un focar de infecţie, un risc major pentru sănătatea publică şi a animalelor cât şi pentru mediul înconjurător", susţine Dumitru Szalo Mureşan, purtătorul de cuvânt al DSV Bihor.

Totuşi, în unele comune edilii s-au mobilizat şi au luat măsuri de ridicare a cadavrelor de animale.

"Dacă găsim hoituri de câini sau orice fel de animale lovite de maşini, avem un contract cu o firmă din Cluj care în 24 de ore se prezintă, le duce la Cluj şi le incinerează", explică Ioan Pop, primarul comunei Oşorhei.

Imagini macabre nu sunt întâlnite doar pe şosele. Uneori, proprietarii unor ferme abandonează leşurile animalelor direct pe câmp.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri