Liceele confesionale din Bihor au avut în 2013 promovabilitate de 100% la bacalaureat

Data publicării:
licee confesionale 170913

Liceul Penticostal Betel funcţionează în Oradea din 1994. Astăzi, școala are 33 de săli de clasă, laboratoare de informatică, limbi străine sau biologie, dar și o capelă. De altfel, în comparație cu alte unităţi de învăţământ, elevii de aici îşi încep cursurile prin rostirea unor rugăciuni. Totul face parte dintr-un regulament intern foarte strict, stabilit după regulile bisericii.

"Probleme de genul fumat, alcool, tutun, droguri, reviste cu material obscen sunt total interzise în incinta școlii", spune Onisim Cozma, directorul Liceului Penticostal Betel din Oradea. "Avem un dialog cu părinții și le spunem că poate ar fi mai bine dacă copilul acela nu poate să se supună acestui regulament să se orienteze spre o altă unitate școlară."

Profesorii de la liceul penticostal din Oradea trebuie să primească acordul bisericii ca să predea la catedra şcolii confesionale. La rândul lor, părinții sunt anunțați după primele absențe ale copiilor. Toate aceste reguli se văd în rezultatele la învăţătură: în ultimii ani liceul a avut promovabilitate de 100% la bacalaureat.

"Direcțiunea școlii selectează profesorii responsabili pentru pregătirea elevilor de bacalaureat, profesori cu experiență. Se fac pregătiri suplimentare în clasa a XII-a încă de la început", susţine Viorica Oros, profesoară de istorie la Liceul Penticostal Betel din Oradea.

Liceele particulare, performanţă pe cont propriu

În cei 18 ani de când funcţionează, liceul particular Don Orione din Oradea nu a primit niciodată finanțare din partea statului. În ciuda promisiunilor pe care miniștrii din Educație le-au făcut de-a lungul anilor, conducerea școlii nu a beneficiat nici măcar de alocaţia anuală de 2500 de lei pentru fiecare elev. Chiar și așa, liceul cu peste 400 de şcolari dispune de un laborator tehnologic performant cu aparatură de peste 60.000 de euro, de două laboratoare de informatică, de un cabinet de biologie dar și de terenuri de sport.

"Ţinta noastră nu a fost realizarea unui profit financiar. 75% din finanțare este asigurată de donatorii din Italia, congregația Don Orione, și restul provine din taxele elevilor", explică Martin Miheller, managerul Liceului Don Orione din Oradea.

Taxele sunt de 1.000 de lei pe an pentru fiecare elev, dar există și copii fără posibilităţi financiare, care beneficiează de gratuitate.

Materia de bază pentru elevii din clasele terminale este mecatronica. În laboratorul tehnologic, tinerii învață practic cum să devină specialiști în conducerea mașinilor cu comandă numerică. 

În timpul verii, copii din zonă sunt primiți pe terenul de joacă al şcolii, unde sunt supravegheați şi pot să vadă animale din minigrădina zoologică a școlii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri