Sari la conținut

Liceenii orădeni de la Modus Vivendi, în finala naţională a competiției roboților

Un robot construit de la zero de un grup de liceeni a făcut furori la un campionat de robotică din România. Echipa celor 15 elevi ai Colegiului "Mihai Eminescu" s-au calificat în finala First Tech Challenge care a avut loc în Bucureşti. Acolo au concurat alături de alte 90 de grupuri din întreaga ţară.

Modus Vivendi, echipa elevilor de la Colegiul "Mihai Eminescu", a luat fiinţă anul trecut. Adolescenţii s-au împărţit pe departamente şi s-au apucat de treabă. Cu ajutorul unei imprimante 3D au creat câteva piese cu care au alcătuit angrenajul care a dat "viaţă" robotului.

„Cele mai mari provocări au fost legate de partea tehnic, noi neavând cunoştinţe în domeniul tehnic. Şi copiii şi-au dorit foarte mult să realizeze ei singuri robotul de la zero”, explică Amelia Stoian, mentorul echipei de robotică Modus Vivendi.

Echipele calificate în finala de la Bucureşti au fost împărţite în două divizii, iar confruntările au fost organizate în alianţe. Orădenii au disputat şase meciuri în care robotul a trebuit să execute diferite sarcini. Au câştigat trei partide, rezultat care le-a adus o clasare pe locul 27.

„Am cunoscut foarte multă lume nouă, foarte mulţi oameni dornici să ne ajute şi nu ne aşteptam să fie atât de prietenoasă toată competiţia. A fost plină de profesionalism şi prietenie. A fost o experienţă minunată”, susţine Daria Dorog, membră a echipei Modus Vivendi.

„În condiţiile în care suntem un liceu ce pregătim absolvenţi ce urmează să fie captaţi de mediul universitar este absolut obligatoriu să le oferi acestora, pe lângă acele cunoştinţe teoretice, şi abilităţile practice care să facă trecerea mai uşoară spre domeniul universitar pe care doresc să îl urmeze”, consideră Livia Muntean, directorul Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" din Oradea.

În afara echipei Colegiului Naţional "Mihai Eminescu", judeţul Bihor a mai fost reprezentat la competiție de elevii colegiilor "Emanuil Gojdu" din Oradea și "Avram Iancu" din Ștei.

Reporter: Adrian Ciucuriță
Operator: Florin Lucuța