Limba străină, rampă spre Occident. Elevii care își continuă studiile în străinătate participă la Bacalaureatul special

Data publicării:
bac special

Johanna Borbely învață limba germană de la vârsta de 7 ani, iar acum este elevă în ultimul an la liceul german din Oradea. Acest lucru o va ajuta ca din toamnă să urmeze cursurile unei universități din Germania. Are de ales între Berlin, Hamburg și Koln, unde taxele sunt de 300 de euro pe semestru. Pentru asta trebuie să obțină mai repede diploma de Bacalaureat, motiv pentru care s-a înscris la sesiunea specială organizată în această lună.

"În 14-27 mai o să fie la Brașov și asta fiindcă ultimul termen de încriere în Germania la psihologie este mult mai repede decât perioada în care dăm noi Bacalaureatul", spune eleva liceului german "Friederich Schiller" din Oradea.

În ultimii ani, 15 absolvenți ai liceului cu predare în limba germană au plecat la studii în străinătate. ȘI ei au beneficiat de faptul că în toți cei 12 ani de școală toate materiile le-au fost predate în germană.

"Reușesc ca până la finalizarea cursurilor liceale să dobândească o capacitate de comunicare suficientă ca să le poată asigura accesul la universități și o inegrare pe piața muncii", susţine Nicolae Ungur, directorul liceului german "Friederich Schiller" din Oradea.

Un exemplu este Anca Romocea, studentă în primul an la Facultatea de Drept din Viena. Tânara spune că profesorii austrieci sunt foarte bine pregătiți, iar taxa este una simbolică, de doar 20 de euro.

"E foarte organizat, structurat. Cultural suntem foarte diferiți. Am fost un an la facultate la Cluj și chiar văd diferențe foarte mari între colegii mei, profesorii de acolo și cei de aici."

Chiar dacă a urmat același liceu german, Iulia Roman stâpânește perfect și limba engleza, motiv pentru care s-a orientat spre o facultate de film din Anglia. În primul an va sta gratuit în cămin, iar la finalul studiilor va primi un contract garantat cu o casă de producție.

"Am și dat interviu pentru mai multe universități, am fost acceptată la toate și mi-am rezervat un loc la Universitatea Metropolitan din Londra. Trebuie doar să am media 8 la Bacalaureat și sunt admisă."

La sesiunea specială de Bacalaureat se pot înscrie absolvenţii de liceu care fac parte din loturile pentru competiţiile internaţionale și cei care susţin examenul de admitere în universităţile din străinătate.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri