Sari la conținut

Linie de autobuz peste graniţă. O primărie din Ungaria negociază repornirea cursei spre Oradea

Mai bine de 50 de persoane au confirmat Primăriei din Biharkeresztes că ar folosi cursa transfrontalieră spre Oradea.

"Tuturor le lipseşte. Mulţi merg în mod regulat, mulţi se mută aici sau au domiciliul aici şi lucrează în România."

"Foarte mulţi merg din Biharkeresztes la Oradea să facă cumpărături, dar şi la lucru, deci ar fi foarte necesară cursa."

Până joi, locuitorii oraşului maghiar sunt chemaţi să-şi exprime opinia în cadrul unui sondaj.

"Am fost rugaţi de mai mulţi cetăţeni să încercăm să repornim această cursă sub o altă formă. Ne-am gândit să găsim şi noi un antrepenor", spune Ferenc Barabás, primarul oraşului Biharkeresztes, Ungaria.

Firma care s-a arătat interesată de repornirea cursei se va asigura mai întâi că ea va fi rentabilă. Pentru asta trebuie îndeplinită o condiţie:

"În primul rând, numărul persoanelor care ar veni zilnic. Dacă am avea abonament, atunci asta ar fi ceva foarte concret. În medie, cam două curse zilnice, cu 16 persoane", susţine Ferenc Fenesi, patronul unei firme de transport.

Şefii societăţii orădene de transport spun că tocmai lipsa călătorilor a determinat abandonarea cursei pe distanţa de 17 kilometri, care a funcţionat între 2011 şi 2013.

"Noi nu am fost capabili să funcţionăm în pierdere. Dacă respectivul îşi asumă acest risc comercial, îi dorim succes în afacere şi s-o facă. Sunt convins că nu va fi uşor", este de părere István Csuzi, directorul societăţii orădene de transport local.

Directorul societăţii de transport local din Oradea spune că, pentru a fi rentabilă, linia de autobuz spre Biharkeresztes trebuie să fie utilizată de 1200 de călători în fiecare lună.

reporter: Orsolya Nagy
operator: Gábor Szilágyi

editor web: Adrian Laboş