Sari la conținut

Liturghie în spatele gratiilor. Deţinuţii orădeni au primit vizita episcopului romano-catolic de Oradea

"Vom celebra sfânta liturghie obişnuit, dar vom cânta colindele tradiţionale pe care le ştiu şi ei."

Cu puţin înainte de ora 11, episcopul Laszlo Bocskei a trecut pragul Penitenciarului din Oradea, alături de un grup de elevi de la liceul "Szent Laszlo" din oraş.

"Noi am venit azi aici pentru a le aduce bucuria Crăciunului pentru a cânta împreună cu ei colindele de Crăciun şi pentru a ne ruga pentru ei şi familiile lor", a spus Laszlo Bocskei, episcopul romano-catolic de Oradea.

Tinerii le-au pregătit celor de după gratii cadouri de sărbători.

"Noi am adus nişte dulciuri şi chitări, să cântăm cântece de Crăciun cu ei."

"- Ce efect va avea concertul asupra celor din Penitenciar?
- Să trăiască bucuria Crăciunului!"

Episcopul Bocskei spune că prin acest gest a răspuns îndemnului Papei Francisc, care i-a sfătuit pe creştini să aibă grijă în mod special de cei aflaţi în nevoi.

"Sfântul Părinte tot timpul îndeamnă să fim sensibili la greutăţile şi la nevoile din jurul nostru. Să fim aproape şi cei din penitenciar, dar şi de cei ce se află în diferite încercări şi suferinţe în jurul nostru."

"Aceste activităţi fac parte din ansamblul activităţilor moral religioase desfăşurate în această perioadă în interiorul unităţii noastre şi au ca scop reinserţia şi reintegrarea socială a deţinuţilor şi sensibilizarea lor cu privire la naşterea Mântuitorului", a declarat Alexandru Cirap, educator la Penitenciarul Oradea.

Episcopul romano-catolic de Oradea spune că nu este prima dată când ţine o liturghie în spatele gratiilor. Prelatul a precizat că vor urma slujbe care vor fi oficiate în alte locuri decât în catedrală sau în biserici.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş