Localnicii de lângă granița cu Ungaria, afectați de aglomerație şi cozile de camioane

Data actualizării: Data publicării:
camioane vami localnici

Nu doar camionagiii suferă din cauza cozilor uriașe de la graniță, ci și locuitorii satelor aflate pe drumurile spre vămi. Zi și noapte sunt nevoiți să suporte claxoanele TIR-urilor, iar accesul spre propriile curți le este blocat de multe ori. În plus, din cauza vizibilității scăzute, accidentele grave se pot întâmpla oricând.

Claxoanele TIR-urilor răsună zi şi noapte în vama Petea, din județul Satu Mare. Exasperați să aștepte cu chiar și 8 ore ca să iasă din țară, camionagiii protestează în felul lor: folosesc claxoanele spre disperarea oamenilor care trăiesc în satele vecine cu granița.

"Noi claxonăm, ei ne înjură, vine poliția, ne amendează…Asta e…", se resemnează un şofer.

"Claxonează, înjură, nu se duc mai încolo dacă vrei să ieși afară cu un tractor, nu te bagă în seamă", spune Makara Gyongy, localnică din Petea.

"Când claxonează 2-3 camioane (...) se zguduie și clădirea. Și noaptea. Nu contează la ei că e ora 2, ora 3 dimineața", se plânge Makara Iosif, localnic din Petea.

Pe lângă gălăgie, localnicii spun că TIR-urile care staționează în fața caselor le îngreunează activitãțile din gospodãrie.

"Dacă vin cu tractorul, cu discul, trebuie să mă rog (...) și încă mă trimite la, la…"

Situația este asemănătoare în comuna Borș, în apropierea punctului de trecere a frontierei.

"De multe ori coloana e pâna la intrarea în oraș și vă imaginați cum e când mai multe camioane claxonează", spune un localnic.

"Se aude, sigur că se aude. Avem trei copii mici acasă și ne deranjează acest lucru."

În plus, traficul autoturismelor în localitate e afectat de coloanele lungi de camioane. "De multe ori e blocat inclusiv aici, vin TIR-uri că nu au cum să le vadă, e vizibilitate mică."

Iar de aici pericolele cu care Florin Budeu, un localnic din Borș, se confruntă când iese cu mașina pe drumul principal. A făcut până acum mai multe sesizări, dar fără rezultat.

"Vizibilitate nu există absolut deloc, în permanență ne riscăm viața ieșind până în mijlocul benzii doi ca să putem vedea ceva și să ne înscriem spre direcția Oradea", spune Budeu.

Nu e singura manevră periculoasă pe care localnicii sunt obligați să o facă din cauza aglomerației pe sensul spre vama Borș.

"Ieri ambele benzi spre ieșirea din țara au fost ocupate; deci cine a vrut să vină în Borș sau cei de aici care au dorit să vină acasă au trebuit să vină pe contrasens", a povestit Bathory Geza, primarul comunei Borș.

Edilii și localnicii îi mai acuzã pe camionagii cã aruncã mizerii în șanțul de lângã drum.

Reporteri: Claudiu Mihuț / Izabela Jurasko

Operatori: Gabor Szilagyi / Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri