Locuinţe pentru copiii străzii

Data publicării:
stire 201 20centre 20261112-35520

Elisabeta are 35 de ani şi a crescut într-un centru de plasament de când avea câteva luni. Când a împlinit 18 ani, a ajuns pe stradă pentru că nimeni nu s-a mai îngrijit de ea. Spune că are mulţi alţi colegi cu care a hoinărit pe străzi ani la rând, fără să aibă ce mânca. Recunoaşte că dacă ar fi existat un centru unde să se poată adăposti viaţa ei ar fi fost, poate, alta.

"Şi acum unde stai, unde locuieşti? Pe Iuliu Maniu la un demisol cu o familie. Îţi place acolo, e de ajuns acolo? Decât pe stradă, mai bine accept aşa, a spus Elisabeta Venczel.

Anul acesta, 27 de tineri au părăsit centrele de plasament din Bihor după ce au ajuns la vârsta majoratului. Ca să rămână în sistemul de protecţie, trebuie să îndeplinescă câteva condiţii.

"Dacă au o dizabilitate uşoară pot să intre într-o locuinţă protejată pentru deprinderea de abilităţi pentru o viaţă independentă. De asemenea, pot să urmeze o formă de învăţământ până la vârsta de 24 de ani ei pot rămâne în sistem", a declarat Ştefan Goţia, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Protecţie a Copilului Bihor.

Cele două centre, care sunt în construcţie acum, vor avea 26 de camere şi vor adăposti 72 de persoane. Banii au fost obţinuţi printr-un împrumut de la Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare.

"Iniţiativa a pornit dintr-o nevoie reală, tinerii proveniţi din casele de copii ajung pe străzi şi nu au nicio şansă de a avea o locuinţă şi de a-şi vedea de viaţă", a spus Marius Moş, directorul Direcţiei Management cu Finanţare Internaţională din Primăria Oradea.

"Societatea are de câştigat pentru că vor fi nişte adulţi cu un comportament dezirabil şi extrem de benefic pentru societatea noastră", a spus Crina Lezău, psiholog.

Cele două centre vor fi gata anul viitor, iar tinerii cazaţi aici vor beneficia chiar şi de servicii de consiliere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri