Locuințe vechi de 7.000 de ani, găsite la Oradea

Data actualizării: Data publicării:
sit arheologic Oradea

Descoperire arheologică importantă în Oradea. La marginea orașului, specialiştii au găsit dovezi ale existenței unei populații preistorice acum şapte mii de ani. Săpăturile au scos la iveală urme ale unor locuinţe vechi, dar şi gropi folosite pentru depozitarea proviziilor sau a gunoiului menajer. Totul va dispărea însă sub ciment, pentru că în acest loc va fi ridicat un complex de locuinţe.

"Suntem la marginea oraşului Oradea şi chiar dacă nu vă vine să credeţi, pământurile de aici au fost locuite încă de acum şapte mii de ani. Arheologii au descoperit în timpul săpăturilor aşezări umane care datează din anul 4.800 înainte de Hristos", a relatat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

"Ne aflăm în faţa unui cuptor de ars ceramică, cu două arderi, cu două încăperi de arderi, alimentarea se făcea prin acea parte. Noi am putut să datăm acest cuptor în zona secolelor III-II înainte de Hristos", spune un arheolog.

Cuptorul vechi de câteva sute de ani reprezintă una dintre cele mai importante descoperiri din situl Salca, a cărui prezența lui atestă existența unei populații preistoricve în zonă. Arheologii spun că locul oferea acces rapid la resurse precum lemnul, apa şi terenul arabil.

sursă video: Richard Balint

Pe cele 4,5 hectare de teren unde au avut loc săpăturile, specialiştii au găsit peste 500 de complexe.

"Ceea ce denumesc arheologii prin complexe reprezintă orice urmă lăsată în teren reprezentând locuinţe, morminte, gropi menajere, gropi de provizii", explică arheologul Gruia Fazecaș.

Săpăturile au scos la suprafaţă şi bucăţi de obiecte confecţionate din ceramică, dar şi unelte din os sau piatră. După ce vor fi recondiţionate, acestea vor fi expuse în cadrul unei expoziţii la Muzeul Ţării Crişurilor.

"Toate epocile cuprinse în această limită sunt surprinse, epoca cuprului, epoca fierului, a bronzului, epoca dacică, a migraţiilor. Primele dovezi, urmează acum să facem analize radiocarbon, provin de undeva de acum 7.000 de ani", susţine Fazecaş.

Odata ce sapaturile vor fi gata, peste acest sit se va construi un complex reziden?ial. Investitorul a respectat legea, permițând descărcarea arheologică a locului.

"Direcţia Judeţeană pentru Cultură a eliberat un aviz favorabil condiţionat cu o cercetare arheologică preventivă de teren", a declarat Marinel Roșu, de la Direcția pentru Cultură Bihor.

Situl arheologic Salca-Pepiniera este cel mai mare din Ţara Crişurilor. Primele scrieri despre acesta au apărut în secolul al XIX-lea.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri