Sari la conținut
News Alert

Lovitură pentru românii cu credite în franci

Vestea că Banca Națională a Elveției a abandonat pragul de curs valutar pe care îl introdusese în anul 2011 în apărarea exportatorilor din ţară a bulversat rata de schimb din România.

"Cursul la francul elveţian a fost schimbat azi şi de 7 ori. Noi sfătuim clienţii să nu intre în panică şi să aştepte stabilizarea cursului", spune Magdalena Dinoplos, reprezentantul unei case de schimb valutar.

După anunţul făcut de Banca Centrală Elveţiană, bursa din ţara Cantoanelor a reacţionat imediat. Acţiunile firmelor listate au scăzut în câteva ore chiar şi cu 15%.

"Banca Centrala Elveţiană a renuntat la plafonul din 2011 şi impactul s-a văzut imediat. Piaţa elveţiană a suferit dramatic, cotaţiile tuturor emitenţilor tranzacţionaţi scăzând semnificativ", a remarcat Alina Silaghi, managerul unei firme de brokeraj.

Ioan Lazăr a aflat cu îngrijorare că francul elveţian a sărit de 4 lei. A luat un credit de 62 de mii de franci elveţieni în 2008 pentru a construi o casă şi îşi aminteşte cu amărăciune cât era cursul în momentul în care a primit banii.

Când am luat noi creditul era 2 lei, 2,2 și treptat, adică foarte repede s-a făcut 3,6 3,65, 3,7, 3,75. Și e împovărător. E teribil. După calculele inițiale trebuia să rambursez în jur de 180 de mii cu dobânzi cu tot, așa că până la ora actuală nu am rambursat tot. Am plătit deja 306.600 de lei."

Specialiştii în finanţe îi sfătuiesc pe români să aştepte o perioadă până când cursul se va stabiliza.

Reporteri: Yvette Mîrza, Bogdan Băcilă
Operatori: Gabor Szilagyi, Robert Rezmuves

Editor web: Gabriel Andor