Lucrări pe zeci de străzi din Oradea. Sunt schimbate magistralele de termie

Data actualizării: Data publicării:
lucrari termie

Va fi un an al tranşeelor pe zeci de străzi din Oradea, unde muncitorii vor începe lucrările de înlocuire a magistralelor de căldură. Peste 30 de milioane de euro sunt alocate pentru schimbarea a peste 20 de kilometri de reţea. Administraţia locală intenţionează să încheie totul până la sfârşitul toamnei. Chiar dacă lucrările încurcă traficul auto, ele sunt necesare pentru a evita avarii ale sistemului de încălzire, spun edilii.

Astfel de şantiere vor apărea în perioada următoare pe aproape 80 de străzi din Oradea. Vor fi schimbate conducte pe o lungime de 20 de kilometri.

Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea: „Asta înseamnă că va fi într-adevăr un deranj în trafic în acest an, dar pentru noi este foarte important să finalizăm aceste lucrări pentru a avea racordate toate aceste reţele de termoficare la sistemul mare, astfel încât să nu mai avem pierderi pe reţea.”

Străzile Horea, Leonardo Davinci, Dunării, Mihai Eminescu, Magheru şi Parcul 22 Decembrie sunt câteva din locurile unde şantierele de înlocuire a conductelor vor fi deschise încă din acest an. Unii orădeni cred că lucrările vor duce la blocaje în trafic, în timp ce alţii spun că înlocuirea conductelor va alimina pierderile.

„-Mult mai greu ca acum.
- Se circulă greu ?
-Da şi aici în zonă se circulă foarte greu e aglomeraţie mare.”

„Aia nici nu a fost de 40 şi ceva de ani schimbat, trebuie schimbat!„

Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea: „Încercăm să nu blocăm străzi, ci doar câte o arteră, doar câte o bandă de circulaţie în aşa fel încât să se poată circula pe cealaltă bandă.”

Lucrările fac parte din a doua etapă de înlocuire a magistralelor de căldură.

Ioan Maghiar, manager de proiect: „Etapa a doua de lucrări în sistemul de termoficare din Oradea este inclusă, ca investiţie, în programul operaţional infrastructură mare cu finanţare europeană. În total, valoarea contractului de finanţare este de 100 de milioane adică 118 milioane cu TVA inclus.

În prima etapă de înlocuire au fost schimbaţi 17 kilometri şi jumătate de magistrale. În total, în Oradea există 70 de kilometri de magistrale principale de termie care, din cauza vechimii, aduceau pierderi uriaşe sistemului centralizat de încălzire.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri