Lucrările la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor vor fi gata în februarie

Data publicării:
Muzeul Ţării Crşurilor clădire lucrări

Noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor începe să prindă contur. Ultima fază a lucrărilor se apropie de sfârşit, iar primele expoziţii ar putea fi deschise publicului în primăvara anului viitor. Autorităţile încearcă acum să găsească soluţii pentru mobilarea fostei garnizoane. 1 milion de euro au fost pregătiţi pentru dotarea birourilor şi a atelierelor. Pentru alte cinci milioane de euro s-a depuse un dosar pentru finanţare europeană.

Lucrările la noul sediu al muzeului au fost reluate în această vară, după ce timp de şase ani nici un muncitor nu a călcat în clădire. În ultimele trei luni a fost restaurată casa scării în zona parterului, pardoselile au fost refăcute şi s-a montat parchet. Instalaţia de încălzire a fost pusă în funcţie şi s-a lucrat la instalaţia electrică. Aproximativ 40 la sută din a doua etapă de lucrări este gata.

„Ne-am bucura ca până la sfârşitul anului să fie gata tot şi cele şapte milioane să fie facturate şi plătite de către noi”, a declarat Ioan Mang, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor.

Autorităţile judeţene vor să cumpere în următoarele luni mobilierul necesar pentru dotarea birourilor, a depozitului muzeului şi a atelierelor şi laboratoarelor de restaurare. În acest scop au fost pregătite 5 milioane trei sute de mii de lei, însă nimeni nu s-a prezentat la prima licitaţie.

„Cel mai dificil va fi de realizat, aşa cred, cel puţin, ca inginer, este vorba de mobilierul de depozite, care nu sunt mulţi care îl fac astfel de mobilier”, susţine Mang.

Cu fonduri europene, pentru care a fost depus un dosar pentru o finanţare de aproape cinci milioane de euro, se doreşte amenajarea primului etaj al fostei garnizoane, unde va funcţiona o secțiune a Muzeului de Ştiinţele Naturii şi Istorie. Cu aceeași bani ar urma să fie construite parcări şi să fie renovate gardul împrejmuitor şi poarta de intrare.

Până la finalizarea acestor lucrări, muzeografii ar dori să deschidă instituţia încă din primăvară.

„Chiar dacă noi suntem în curs de mutare a patrimoniului. Găsim... adică, sunt expoziţii care pot fi purtate din alte părţi, vedem... deci, va funcţiona pentru public într-o anumită măsură”, a spus Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.

Ultimele amenajate vor fi al doilea și al treilea etaj, pentru care autorităţile judeţene ar dori să acceseze tot fonduri europene. Deocamdată, însă, limita de cinci milioane de euro pentru astfel de proiecte a fost atinsă.

Reporter: Adrian Ciucuriţă
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri