Sari la conținut

Lumini stinse simbolic, de Ziua Pământului

S-au stins luminile, sâmbătă, timp de o oră, în parcul 1 Decembrie și în mai multe clădiri publice din Oradea. În locul lor voluntarii au aprins sute de lumânări, iar peste 400 de copii și tineri au interpretat melodii. A fost felul în care localnicii au marcat Ziua Pământului, o acțiune desfășurată în întreaga lume pentru a atrage atenția asupra importanței reducerii consumului de energie electrică.

Sute de lumânări ecologice au fost aprinse în parcul 1 Decembrie din Oradea la inițiativa tinerilor din Rotaract - organizația care a pus orașul pe harta primelor localități din țară care s-au alăturat mișcării "Ora Pământului" în 2008.

„Aportul nostru este să trezim interesul tuturor ca, măcar o oră din tot anul ăsta, să aibă grijă să stingă lumina, să salveze planeta, să fie pe termen cât mai lung relația noastră cu natura”, a explicat Andrei Dejeu, reprezentant al Rotaract Oradea.

Acțiunea a fost presărată și cu momente artistice. Peste 400 de copii și tineri, reuniți în cadrul Programului Național Cantus Mundi, au cântat sub sloganul internațional „Dăruiește naturii din energia ta!".

„Lumea trebuie să înțeleagă că trebuie să iubească planeta pe care este și poate să facă asta prin mai multe gesturi, să iubească mediul înconjurător, să reducă consumul de energie sau, de ce nu, să se bucure de acești copii, în această seară cântând alături de ei cu luminile stinse”, susţine Crina Țurcanu, consultant artistic.

Fix la ora 20:30, iluminatul din zonă a fost oprit timp de o oră. Demersul organizatorilor a atras inclusiv atenția copiilor.

„- Cum vrei să contribui tu la bunăstarea planetei?
- Păi încerc să reciclez pe cât posibil, încerc să fac fel de fel de meșteșuguri din lucruri reciclate”, a spus o fată.

„Îmi place foarte mult să cânt și chiar îmi place sentimentul să știi că cânți cu așa de mulți oameni, e chiar foarte frumos.”

Sâmbătă seara, oameni din peste 7.000 de oraşe, inclusiv din România, au stins simbolic lumina în cadrul Orei Pământului, cea mai mare mişcare de mediu voluntară din toate timpurile.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi