Sari la conținut

Lunca Someșului, lunca gunoaielor

Munți de gunoaie oriunde întorci privirea - așa arată kilometri întregi din Lunca Someșului, în Maramureş. Imaginile dezastrului ecologic din zonă au fost surprinse de filiala Maramureş a Asociației Naționale de Combatere a Braconajului și a Poluării. Localnicii își recunosc vina, în timp ce autoritățile vorbesc despre viitoare controale și sancțiuni.

Imaginile cu lunca inundată de gunoaie au fost surprinse cu aparatul de fotografiat de Florin Ciule, membru al Asociației Naționale de Combatere a Braconajului si a Poluării, filiala Maramureș.

"Oriunde întorci privirea și aparatul, obiectivul aparatului foto, dai numai de gunoaie", spune Florin Ciule. "Cidru, vodcă... aici ramășițe de la cafea, plicuri de zahăr."

Pe malurile râului Someș, în zona comunei Mireșu Mare, găsești de toate.

"Mii de pet-uri și sticle, articole vestimentare, dar și resturi de la electrocasnice. Așa arată malul râului Someș. Ceea ce ar trebui să fie Lunca Someșului este o adevărată luncă a gunoaielor", a observat Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

Ciudat sau nu, localnicii din vecinătatea râului Someș își recunosc vina.

"- Oamenii sunt de vină, nu altcineva.
- Şi de ce aruncă?!
- Noi suntem responsabili de curățenia noastră."

"Sunt alții cărora le e mai ușor a le arunca, decât să plătească!"

"Să arunce mizeria la tomberoane, să o ducă la salubritate."

Primarul comunei Mireșu Mare, Ioan Mătieş, se arată indignat de atitudinea oamenilor și spune că va aplica sancțiuni care pot ajunge chiar și până la 1600 de lei. "Din nefericire, nu toată lumea știe ce înseamnă o regulă a bunului simț. De aceea, pentru aceștia cheltuim și bani pentru camere video și poliție comunitară."

"Noi o să notificăm primăriile pe raza cărora au fost identificate astfel de abateri pentru a ridica și depozita legal aceste deșeuri", anunţă Lavinia Ghedan, președintele ANCBP, Filiala Maramureș.

La începutul săptămânii viitoare, mai multe echipe formate din reprezentanți ai autorităților județene vor face controale în zona râului Someș.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş