Lungul drum al adeverinţelor spre elevi

Data publicării:
adeverinte bac elevi 170715

Decizia de suspendare a efectelor proceselor-verbale de eliminare din examen a celor 12 elevi a fost transmisă vineri Inspectoratului Şcolar Bihor.

"Tribunalul Bihor a şi eliberat conform legii copia minutelor astfel încât, o dată puse la dispoziţia inspectoratului, ei trebuie să le aducă la executare de îndată", a precizat Carmen Domocoş, preşedinta Tribunalului Bihor.

"Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a luat măsuri în vederea punerii în executare a acestor sentinţe pronunţate de Tribunalul Bihor şi se vor elibera adeverinţele de promovare a examenului naţional de Bacalaureat", a declarat Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al IŞJ Bihor.

Dar această operaţiune nu este atât de simplă pe cât pare. Adeverințele trebuie eliberate de unităţile şcolare unde au absolvit cei 12 elevi, dar numai după efectuarea unei modificări în aplicaţia folosită la Bacalaureat, în aşa fel încât notele să fie afişate.

"Noi așteptăm deblocarea aplicației Inspectoratului Școlar Județean, adică afișarea notei la cei 12 candidați, 7 de la noi, 5 de la Avram Iancu pentru a le putea elibera adeverința necesară, care ține de locul de diplomă pentru a se înscrie la învățământul superior", a spus Ioan Mateiaș, directorul Colegiului Tehnic "Unirea" din Ștei.

În aceste adeverinţe se menţionează că au fost emise ca urmare a deciziei unei instanţe. Abia după ce sunt semnate de Inspectoratul Şcolar, pot fi ridicate de cei 12 elevi. Însă, dacă hotărârea Tribunalului Bihor este desfinţată în urma unui recurs, procesele verbale de eliminare îşi produc efectele, iar liceenii vor fi excluşi de la facultatea la care s-au înscris.

Situaţia a fost comentată de fostul ministru al Învăţământului, Ecaterina Andronescu: "Dacă aş fi ministrul Educaţiei în acest moment, aş cere un punct de vedere juridic chiar de la Ministerul Justiţiei, în aşa fel încât interpretarea să fie foarte corectă şi să nu-i afecteze în nici un fel pe elevii, absolvenţi de liceu implicaţi în acest incident."

Pentru că Inspectoratul Şcolar Bihor nu a fost reprezentat de un jurist în procesul intentat de cei 12 elevi din Ştei, Gabriel Ispas, consilierul ministrului Educației, a declarat că şeful instituţiei, Nicolae Avram, ar trebui să-şi dea demisia.

Reporteri: Gabriel Bonaciu, Bogdan Costea
Operatori: Robert Rezmuves, Tiberiu Catrişcău
Editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri