Sari la conținut
News Alert

Lungul drum prin vămi | Vineri: ore de așteptare în Borș; de sâmbătă, 10-20 de minute

Înăsprirea controalelor la granițele Spațiului Schengen a dat peste cap traficul în vămile din vestul țării. Vineri coada de autoturisme în Vama Borș, la ieșirea din țară, s-a întins pe 2 kilometri, iar timpul de așteptare a depășit două ore. De sâmbătă situația s-a mai relaxat, iar șoferii autoturismelor nu au stat mai mult de 30 de minute în vamă. În schimb, aglomeraţia a rămas pentru camionagii.

Noul sistem de control la granițele spațiului Schengen a intrat în vigoare pe 7 aprilie. Practic, toate persoanele care intră în țările membre ale acordului sunt verificate atât în baza de date națională, cât și în cea a Interpolului și în Sistemul de Informații Schengen. Timpul de verificare a mașinilor s-a dublat, astfel că în vămi au apărut cozile. S-a ajuns ca pentru a trece granița, un șofer să aștepte ore întregi.

O echipă Digi24 Oradea a realizat un experiment în acest sens.

"Ne-am așezat la coadă la ora 13:43. Am avut parte de două benzi de acces pentru autoturisme; după îndeplinirea tuturor formalităților am reușit să pătrundem pe teritoriul maghiar la ora 15:22, adică după aproape 100 de minute de așteptare", a aflat Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.

Cozile kilometrice și orele petrecute între vama Borș și vama Artand, la ieșirea din țară spre Ungaria, au durat doar o zi.

"După ce ce vineri coada de mașini se întindea pe mai mulți kilometri, sâmbătă situația s-a schimbat radical. În schimb, șoferii de camion au trebuit să se înarmeze cu multă răbdare", spune Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea

Obosiți și nervoși, unii șoferi de camion au claxonat minute în șir pentru a face coloana kilometrică să se miște măcar câțiva metri. Spun că pe lângă obișnuitul control al documentelor, are loc și o inspecție fizică a mașinii.

"- De vreo cinci ore!
- Când veți intra? Ce se întâmplă acum? Se mișcă mai repede sau nu?
- Nu prea cred, că mai durează vreo două ore."

"Întâziem la descărcare, nu mai ajungem la încărcări unde avem de mers, programul se termină."

Situația camionagiilor a rămas la fel și luni dimineața, când coloana se întindea pe o distanță de peste patru kilometri.

"- De patru ore stau; îți dai seama că e dezastru.
- Se întâmplă des?
- Zilnic."

"În schimb, luni la orele amiezii, în Vama Borș, atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire din țară, timpul de așteptare în cazul autoturismelor a fost de 10-20 de minute", a observat Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.

"S-a suplimentat personalul care își desfășoară activitatea la controlul documentelor, dar și echipamentele care folosite pentru verificarea acestora", a explicat comisarul-șef Laura Bondar, purtătorul de cuvânt al ITPF Oradea.

Polițiștii de frontieră le recomandă șoferilor să folosească și alte vămi, mai puțin aglomerate și să consulte pe internet timpul de așteptare în fiecare din acestea.

Reporteri: Claudiu Mihuț, Bogdan Costea
Operatori: Florin Lucuța, Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş