"Magazinul mixt" al amintirilor din comunism, deschis în Cetatea din Oradea

Data publicării:
magazinul mixt

Dacă vă e dor de obiectele copilăriei şi vreţi să revedeți obiecte precum reşouri, sticle de sifon ori bibelouri, vă invităm să treceţi pragul "Magazinului Mixt". Așa se numește expoziția deschisă la Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea și care cuprinde sute de obiecte care amintesc de anii comunismului. La rândul lor, jocurile şi manualele de altădată au fost reunite într-o expoziție separată, dedicată copilăriei în Epoca de Aur.

Pe lângă pick-up-urile vechi de zeci de ani, expoziţia este completată de televizoare, radiouri, reşouri, sticle de sifon și de lapte ori bibelouri. Toate ocupă rafturile "Magazinului mixt", o expoziție deschisă într-o atmosferă sumbră a unei prăvălii sărăcăcioase. Electrocasnicele amintesc de eforturile românilor de a ţine pasul cu tehnologia din ţările mai dezvoltate.

"Generaţia până la 40-50 de ani sau cei care au trecut de vârsta respectivă sunt nostalgici, unora le dau şi lacrimile; în schimb, tineretul nu e foarte receptiv, fiindcă sunt lucruri de neînţeles pentru tânăra generaţie", a observat muzeograful Augustin Ţărău.

"Printre obiectele donate de către orădeni se numără o şampanie care datează din anul 1984 şi un borcan de gem de caise, vechi de 30 de ani", a relatat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

O mare parte dintre lucrurile expuse au fost dăruite de Nicolae Meseşan, un colecţionar care a adus insigne, carnete, tablouri cu însemne comuniste şi fotografii cu diverse locuri din Oradea.

"Am lucrat efectiv, după aceea le-am fotografiat şi am ajuns să le şi expun. Eu, pe undeva, am şi o obligaţie morală, dar şi un drept de-a prezenta aceste lucruri, pentru că am trăit efectiv perioada respectivă."

Expoziţia dedicată comunismului este abia la început, spun organizatorii. Aşa că sub sloganul "Nu arunca trecutul, adu-l la muzeu", orădenii şi nu numai, sunt îndemnaţi să doneze obiecte vechi păstrate dinainte de 1989.
Lângă "magazinul mix" se află o altă expoziție dedicată "copilariei în Epoca de Aur" care reunește jucării, manuale și rechizite.

"Mulţi dintre părinţi au venit cu copiii şi le-au arătat care au fost rechizitele din perioada copilăriei, cum se juca şotronul. Ce înseamnă un diapozitiv, ce înseamnă jocul maroco, elastic", spune Cristina Pușcaș, muzeograf.

Cele două expoziţii permanente pot fi vizitate în cadrul Muzeului Cetăţii şi Oraşului Oradea. Biletul de intrare costă 5 lei.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuța
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri