Sari la conținut

Mai multe produse ieftine, dar eficiente, lipsesc de mai bine de două luni din farmacii

Mulţi pacienţi se confruntă cu un adevărat paradox: deşi medicamentele de care au nevoie s-au ieftinit, ele nu mai sunt de găsit în farmacii. Unul dintre aceste produse este Digoxinul, recomandat pentru insuficienţa cardiacă.

"Fibrilaţia atrială şi insuficienţa cardiacă au nevoie în tratamentul lor de Digoxin, acest medicament extrem de util şi ieftin, dar în acelaşi timp care a dispărut de pe piaţă şi nu are înlocuitor", susţine dr. Mircea Popescu, şeful secţiei de cardiologie a Spitalului Judeţean din Oradea.

În oferta farmaciilor nu se mai găsesc nici preparate destinate tratării unor afecţiuni endocrinologice sau neurologice.

"Mai ales după ieftinire s-a adâncit criza medicamentelor. Noi solicităm zilnic aceste medicamente; avem o listă lungă şi, din păcate, acelaşi răspuns. Unele chiar au dispărut definitiv", spune Eugenia Hamza, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor Bihor.

În lipsa medicamentelor de care au nevoie, bolnavii sunt nevoiţi să cumpere altele, mai scumpe.

"Nu prea avem soluţii, pacienţii vor trebui să plătească bani mai mulţi. Pentru medicamentele care încă lipsesc ar trebui să le aducă din Bulgaria, alţii şi le aduc chiar din Austria, Germania. Nu este o normalitate", consideră dr. Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Reducerea preţurilor la medicamente s-a produs la 1 iulie, în urma unor discuţii între Ministerul Sănătăţii, furnizori, distribuitori şi Comisia Europeană.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă

Pe aceeași temă