BAIA MARE. Semnături pentru organizarea unui referendum pentru dizolvarea Consiliului Local

Data actualizării: Data publicării:
referendum local Baia Mare

Inițiativa cetățenească pare să capete noi valențe în România. Sătul de haosul care domnește în executivul local, un grup de băimăreni vrea să organizeze un referendum de dizolvare a Consiliului Local. Pentru asta e nevoie de aproximativ 31 de mii de semnături, dintre care 4 mii sunt deja pe liste. Edilul interimar, Marinel Rob, nu se opune demersului civic, însă le cere oamenilor să aprofundeze mai întâi motivele care au stat la baza proastei gestionări a orașului din ultimele luni.

"Consider că (...) administrația locală nu mai este credibilă după toate lucrurile pe care nu le-a făcut bine – și aici mă refer la deszăpezirea dezastruoasă care a fost, la gropile care sunt acum, la mizeria care este în oraș."

Acestea au fost principalele motive care l-au determinat pe Lorand Ilyeș, managerul unei școli de dans din Baia Mare, să ia atitudine. Din dorința de a schimba ceva bărbatul, împreună cu alți câțiva cetățeni, au decis să inițieze, în cursul lunii ianuarie, un demers civic.

"Noi, cetățenii, ne-am mobilizat și strângem semnături pentru organizarea unui referendum pe tema respectivă și pentru alegeri parțiale."

Acestui demers civic i s-a alăturat, de câteva zile, și Ioan Ștefan Gherghel, înotător de performanță, deținător a multiple recorduri naționale și internaționale. După 13 ani în care a locuit în America, bărbatul a revenit de 3 ani în orașul natal, Baia Mare, și este profund dezamăgit de ce se întâmplă la nivelul administrației locale.

"Din păcate, cred că e necesar (n.r. referendumul). Atât timp cât consilierii locali sunt niște oameni care răspund la niște comenzi care nu servesc în slujba cetățeanului de niciun fel. Sper că lumea o să înțeleagă că nu mai poți să fii pasiv", susţine Gherghel.

De strângerea de semnături pentru dizolvarea Consiliului Local a aflat și primarul interimar al orașului Baia Mare, Marinel Rob: "Este dreptul oricărui cetățean să se ralieze la o astfel de inițiativă. Tot ceea ce s-a făcut ca demers a fost în spiritul, sub tutela legii. Cetățenii sunt liberi să ia această decizie de, această inițiativă cetățenească. Mă gândesc și îmi pun întrebarea în ce măsură este și o manevră politică în spate."

"Este ridicol ce se întâmplă, e ridicol. Restul e tăcere", spune un localnic. "Poate că nu e rău să cunoaștem părerea cetățenilor, foarte bine", completează o femeie. Este contrazisă imediat de alta: "Referendumul e o cheltuială în plus care nu știu dacă își are rostul. Nu văd rostul unor cheltuieli inutile."

Potrivit legii, pentru ca referendumul să poată fi organizat e nevoie de aproximativ 31 de mii de semnături, echivalentul a 25% din populația cu drept de vot a orașului Baia Mare. Ulterior, pentru ca el să fie validat, la urne trebuie să se prezinte 50%+1 dintre votanți.

În paralel, inițiatorii demersului civic vor să adune semnături și pentru demiterea primarului ales, Cătălin Cherecheș, suspendat din funcție și cercetat, în prezent, de procurorii DNA pentru luare de mită.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri