Mai puţine firme noi în România

Data publicării:
firme 230215

Călin Ilea are 28 de ani şi, chiar dacã vrea sã porneascã o afacere, mãrturiseşte cã ezitã. Nu are banii necesari şi spune cã nici autoritãţile nu-l ajutã: "Aşa că o soluţie ar fi fondurile europene sau programele finanţate de stat. La fondurile europene nu avem ghid, iar pentru SRL-D, Start-Up condiţiile sunt stricte sau banii acordaţi prea puţini."

La acestea se adaugă lipsa predictibilităţii fiscale, care a determinat mai mulţi antreprenori să renunţe la investiţii.

„Este o situaţie bancară precară în ceea ce priveşte creditele pentru a-şi începe - asta a dus la situaţia în care cei care doreau să îşi deschidă o firmă să nu o deschidă", spune Ioan Mintaş, prim-vicepreşedintele CNIPMMR.

S-a ajuns astfel la o creştere a numărului firmelor radiate în 2014. În acelaşi context, anul trecut au fost înfiinţate mai puţine societăţi decât acum doi ani.

Firme radiate în Bihor în 2014
- 3250, + 21% faţă de 2013
- domenii: comerţ, servicii, transport, construcţii

„În anul 2014 s-au înregistrat un număr de 3767 de înmatriculări, înregistrând o scădere de 24% comparativ cu anul precedent, 2013", completează Ioana Cărăman, directorul Oficiului Registrului Comerţului Bihor.

„Specialiştii mai au şi altă explicaţie pentru numărul mare de firme înregistrate în 2013: ca să obţină punctaje mai mari la proiectele europene, investitorii au înfiinţat mai multe srl-uri. În schimb, incertitudinea care este legată de exerciţiului financiar 2014-2020 în România a mai descurajat întreprinzătorii anul trecut", a observat Laura Breb, reporter Digi24 Oradea.

Cea mai drastică scadere a numărului de firme noi s-a înregistrat anul trecut în Bistriţa-Năsăud. 

Reporter: Laura Breb
Operatori: Robert Rezmuves, Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri