Managerii celor două mari spitale din Oradea, despre problemele și reușitele din sistemul sanitar din oraș

Data actualizării: Data publicării:
sistem sanitar voci

"Ne propunem să oferim un act medical de calitate în Oradea." Este promisiunea managerilor celor mai mari spitale din judeţ, prezenţi la Vocile Bihorului. Gheorghe Carp şi Dacian Foncea au vorbit despre investiţiile din sistem, dar şi despre dificultăţile de care se lovesc, în special domeniul resurselor umane.

Spitalele judeţean şi municipal sunt ambele subordonate Primăriei Oradea, ceea ce a permis elaborarea unei strategii comune de dezvoltare. Deja sunt avute în vedere mai multe proiecte care vor deservi ambele unităţi sanitare.

Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean Oradea: „Cele două spitale nu sunt concurenţiale, sunt complementare. Noii asigurăm urgenţele, iar diagnosticul şi tratamentul le vor asigura spitalul municipal. Politicile sunt comune şi de aceea, în urmă cu trei ani, am votat acea platformă comună care ajută cele două spitale. S-a început cu achiziţiile comune, care au dat rezultate foarte bune.”

Dacian Foncea, managerul Spitalului Municipal Oradea: „Pentru a îmbunătăţi calitatea hranei, de exemplu, lucrăm la un proiect de cantină comună, în care să servim 2000 de porţii în fiecare zi, iar calitatea meniului să fie la un nivel adecvat şi să nu fie diferenţă de hrană între cele două spitale.”

Creşterea salariilor în sistemul sanitar ar ptuea domoli exodul medicilor în străinătate, cred managerii celor două spitale din Oradea. Majorările ar trebuie însă făcute diferenţiat.

Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean Oradea: „Calitatea serviciilor medicale oferite a fost bună în Oradea şi până acum. Dar, din păcate, creşterile salariale nu au ţinut cont de indicatorii de performanţă. Sunt mulţi doctori cu rezultate, dar sunt şi medici care nu sunt atât de eficienţi. Noi am insistat şi la minister să se introducă aceşti indicatori care ne permit să disociem între cei care performează bine şi cei care performează la un nivel mediu.”

O altă problemă cu care se confruntă managerii de spitale este schimbarea generaţiilor de medici. Mulţi au ajuns la vârsta pensionării şi e dificil de găsit înlocuitori.

Dacian Foncea, managerul Spitalului Municipal Oradea: “Noi ne chinuim de ceva timp să aducem ceva specialişti pe chirurgie pediatrică. Am scos postul la concurs, e un singur medic pe post. Mă aşteptam să fie 4-5 candidaţi. De multe ori când am scos un post, nu facem concurs, pentru că e postul şi dosarul.”

Ambele spitale au fost cuprinse de municipalitate în proiecte de refacere a anvelopei termice, de extindere şi dotare cu aparatură, în valoare de peste 22 de milioane de euro. La acestea se adaugă proiectul strategic pe sănătate al Consiliului Judeţean, în valoare de peste 8 milioane de euro.

Redactor: Bogdan Băcilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri