Mănăstirea Moisei, istorie şi legendă. Legenda spune că aşezământul a fost ridicat în memoria unui tânăr

Data publicării:
moisei

Legenda spune că doi soţi înstăriți ş-au trimis fiul în Moldova să îşi caute o soţie. Dar feciorul nu s-a mai întors, iar părinţii au crezut că a murit. Într-o bună zi însă au auzit, venind tocmai din străfundurile pământului, sunetul unui clopot. Locul este sfânt, şi-au spus cei doi, care au hotărât să ridice acolo o mănăstire în memoria fiului lor. Aşa a apărut, într-o zonă parcă ireal de frumoasă, mănăstirea Moisei din Maramureş, un aşezământ religios cu o istorie de peste 400 de ani

"Mănăstirea Moisei este aşezată în inima muntelui, pe un platou însorit, străjuit de dealuri şi munţi. Turiştii care vin aici au un loc unde se pot reculege, pot medita, iar în spate se vede Vârful Pietrosu Rodnei, cel mai înalt vârf din Munţii Maramureşului", a detaliat Yvette Mîrza, reporter Digi24 Oradea.

În 1910, în cadrul mănăstirii a fost construită o nouă biserică, pentru că lăcaşul vechi, din lemn, a devenit neîncăpător.

"S-a construit această biserică în stil neoclasic, cum se construia în întreg Ardealul din vremea aceia, iar pictura care împodobeşte interiorul e mult mai nouă, din 1988", spune arhimandritul Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei.

"Mănăstirea Moisei e un loc special şi datorită icoanei făcătoare de minuni. Această icoană a fost pictată de un monah de la muntele Athos, după care a fost îmbrăcată în argint de o familie, în semn de recunoştinţă după ce această icoană a făcut o minune în viaţa lor", a aflat Yvette Mîrza.

Oamenii locului spun că şi în ziua de azi se simte că această mănăstire a fost ridicată în memoria unui tânăr.

"De-a lungul veacurilor nenumăraţi au fost tinerii care au trecut pragul acestei mănăstiri. Dacă aveţi ocazia să participaţi la slujbele noastre, mai mult de jumătate din credincioşii noştri sunt tineri", a observat stareţul Mănăstirii Moisei.

Cei mai mulţi vizitatori vin pe 15 august, la sărbătoarea hramului mănăstirii, Adormirea Maicii Domnului. Atunci are loc una dintre cele mai impresionante procesiuni din ţară, la care participă aproape 50 de mii de credincioşi.

Mănăstirea Moisei se află la 13 kilometri distanţă de Vişeu de Sus şi la doar 10 kilometri de Borşa, pe drumul naţional ce leagă localităţile Sighetu Marmaţiei, Borşa, Prislop şi Vatra Dornei.

Reporter; Yvette Mîrza
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri