Manualele promise de Ministerul Educaţiei nu au ajuns încă la elevi

Data publicării:
manuale

Gratuite, dar absente de pe băncile elevilor. Este situaţia manualelor promise de Ministerul Educaţiei liceenilor din clasele a XI-a şi a XII-a. Deşi din acest an sunt oferite fără plată, cărţile nu au ajuns la beneficiari nici la trei săptămâni de la începerea şcolii. În această situaţie, profesorii şi elevii recurg la tot felul de soluţii: de la multiplicarea la imprimantă a unui manual cumpărat din librărie, până la fotografierea paginilor şi distribuirea lor pe internet.

Până în acest an, elevii ultimelor două clase de liceu erau obligaţi fie să îşi cumpere manualele de la colegii mai mari ori din comerţ, fie să le copieze. Ca să prevină abandonul şcolar, Ministerul Educaţiei a decis ca din acest an, pentru prima dată după 1990, manualele să fie oferite gratuit. Comenzile au fost făcute în luna iunie, dar cărţile nu au ajuns încă la destinatari.

Livia Meşter, bibliotecara Colegiului Economic "Partenie Cosma" din Oradea: "În august am modificat această comandă din cauza unor neînţelegeri dintre minister şi edituri. Avem comanda făcută, trimisă la IŞJ Bihor, dar manualele nu au venit."

În lipsa manualelor gratuite, profesorii şi elevii au căutat soluţii alternative. Care, însă, înseamnă cheltuieli în plus.

Liana Coroianu, profesor la Colegiul Economic "Partenie Cosma" din Oradea: "Internetul pentru partea audio. Fişele de lucru sau manualul propriu care este scanat şi atunci îl proiectez la clasă. Sunt xeroxate, am un top cu ele, dar sunt refolosibile pentru că nu îmi permit şi nici şcoala nu îşi permite să tot facă atâtea fişe."

AnaMaria Moş, elevă în clasa a XII-a: "Nu toată lumea îşi permite să îşi cumpere caiete auxiliare sau să îşi facă anumite copii xerox după fişele de lucru. Aşteptăm să se împlinească ce s-a propus şi ni s-a promis."

Alţii folosesc tehnologia modernă şi reţelele de socializare.

Cristian Mărcuş, elev în clasa a XII-a: "Facem fotografie la manual şi o punem pe grupul clasei şi de acolo ne descurcăm noi."

Virgil Blage, directorul Colegiului Economic "Partenie Cosma" din Oradea: "Cred că de multe ori un manual electronic sau un e-book ar fi mult mai util decât scoaterea unui manual tipărit."

Potrivit unor informaţii, din cauza numărului mare de comenzi, editurile vor distribui manualele gratuite abia din a doua jumătate a lunii octombrie.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...