MARAMUREŞ. Conflict între primărie și Biserică din cauza unui centru de agrement

Data publicării:
moisei

O investiție de 5 milioane de euro, din fonduri de la Guvern, este vehement contestată de starețul unei mănăstiri. Se întâmplă în Moisei, județul Maramureș, unde primăria vrea să construiască un centru de agrement. Însă preoții de acolo nici nu vor să audă de bazinul de înot prevăzut în proiect, pentru că nu ar fi normal ca oamenii să vină, în costum de baie lângă biserică.

Aşezată la poalele muntelui Pietrosul Rodnei, Mănăstirea Moisei este una dintre cele mai frumoase din Maramureș, loc de pelerinaj pentru zeci de mii de credincioși. La nici 300 de metri de gardul mănăstirii, Primăria Moisei vrea acum să dezvolte un centru de agrement, pe locul unei foste unități militare.

După ce a obţinut terenul prin hotărâre de Guvern, primarul din Moisei vrea să construiască acolo o bază de agrement cu un bazin de înot, mai multe terenuri de sport și ateliere pentru meșterii populari din zonă.

"E o hotărâre de Guvern prin care ni-l trece în administrarea primăriei, dar cu condiția să facem o bază de agrement, turism și sport. Dacă nu se realizează proiectul ăsta, în 5 ani de zile terenul trece înapoi în proprietatea Armatei", atrage atenţia Toader Ștețcu, primarul comunei Moisei.

Opoziţia a venit de unde nu se aştepta: de la Mănăstirea Moisei. Starețul lăcașului se teme ca bazinul de înot, mai ales, ar atrage turiști la plaja. Ierarhul s-a plâns și la Ministerul Culturii și Cultelor.

"Părintele stareț de acolo, și nu cred că este neîntemeiat, nu agreează acest lucru pentru că astfel se poate întina ceea ce înseamnă lucru sacramental. Există o anumită ținută, în limitele decenței, care trebuie să fie în jurul Mănăstirii, ori așa ceva nu ar fi potrivit", consideră Cristian Ștefan, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului.

Localnicii din Moisei s-au împărțit. Unii ar vrea bază de agrement, alții văd piedici de natură religioasă.

"- Dvs. v-ar plăcea această bază de agrement?
- Da.
- De ce?
- De ce? Trebuie făcută, trebuie făcută."

"- Nu e bine.
- De ce?
- Păi așa, la plajă în fundul gol și colo rugăciune?! Treaba lor, facă ce-or știi, dar nu-i frumos."

"Să fie gardul mănăstirii și dincolo oameni la plajă… nu-i prea…ar fi foarte bine, dacă s-ar afla în altă parte."

"Să fie îngrădit, să fie gard de protecție, să nu se vadă… cred că ar fi bine."

Călugării de la Moisei nu vor fi expuşi priveliştii turiştilor în ţinute lejere, susţine primarul comunei, care dă asigurări că baza de agrement va fi împrejmuită cu un gard de 2 metri.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri