Sari la conținut
News Alert

MARAMUREȘ. Doi adolescenţi sunt cercetaţi după ce, de Bobotează, au furat o poartă

Furtul nu-i tradiţie de Bobotează, atrag atenţia poliţiştii maramureşeni, după ce doi adolescenţi de 14 şi 16 ani s-au ales cu dosare penale. Tinerii au furat în Ajunul Bobotezei poarta unei consătene, aşa cum spune o tradiţie din zonă veche de secole. Femeia a sesizat Poliţia.

„Aceasta este poarta pe care cei doi adolescenți au furat-o în noaptea de 5 spre 6 ianuarie. Proprietarii au găsit-o două zile mai târziu abandonată pe marginea drumului, undeva la o distanță de aproximativ un kilometru față de gospodărie”, a relatat Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

Furatul porților în ajun de Bobotează e o tradiție veche de secole în Maramureș.

„De Bobotează se furau porțile la casele unde erau fete de măritat și depășiseră oarecum termenul normal, să zicem, al măritișului”, susţine etnologul Delia Suiogan.

Femeia a cărei poartă a fost furată spune însă că singurul fiu pe care îl are e însurat de 6 ani și deci tradiția, în cazul lor, nu avea de ce sa fie respectată.

„Eu m-am culcat seara liniștită și a doua zi - nu-i portița. Și am sunat la poliție să vină să vadă că n-am portița și de ce și cum. Nu știu cine și de ce au făcut lucrul acesta, nu îmi pot da seama, dar asta e.”

Sesizați de femeia păgubită, polițiștii au deschis o anchetă în acest caz și au pornit pe urmele făptașilor.

„Doi tineri, în vârstă de 14, respectiv 16 ani, domiciliați în localitatea Glod care, conform obiceiului din ajunul Bobotezei, au sustras poarta de acces în locuința unei consătene, au fost identificați de polițiști și sunt cercetați sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat”, a declarat Florina Meteș, purtătorul de cuvânt al Poliției Maramureș.

Tatăl tânărului de 16 ani nu înțelege gestul femeii care a sesizat Poliția și consideră că aceasta a exagerat.

„De când e satul Glod a fost tradiția asta să se fure porți de Boboteaza, dar până acum nu s-a ajuns la Poliție. Într-adevăr că și baieții nu au trebuit să fure de la... unde nu-s feciori și fete.”

Pe ulițele Glodului întâmplarea e intens comentată.

„- N-are nepoți, n-are fată, n-are fecior… feciorul e căsătorit.
- Deci n-aveau de ce…
- N-aveau de ce să caute la familia aceea.”

„Asta a fost o tradiție. Cred că nu trebuia reclamat la poliție lucrul acesta.”

Cei doi tineri sunt cercetaţi pentru furt calificat.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Pe aceeași temă