Sari la conținut

MARAMUREŞ. Poliţiştii de frontieră au o colecție de mașini confiscate de la contrabandiştii de ţigări

Vigilenţa poliţiştilor de frontieră bate ingeniozitatea traficanţilor de ţigări, de cele mai multe ori. Dovadă sunt sutele de maşini - cu pereţi falşi şi tot felul de ascunzători - confiscate de autorităţile din Sighetu Marmaţiei.

Aproape jumătate din ţigările de contrabandă confiscate anul trecut au intrat în România pe la frontiera de nord. Oamenii legii nu au oprit doar marfa, ci şi maşinile folosite de traficanţi. Prin urmare, curtea Poliţiei de Frontieră din Sighetu Marmaţiei s-a transformat în parc auto.

Sunt 250 de vehicule aici, de la autoturisme şi până la TIR-uri. Toate modificate în funcţie de inspiraţia contrabandiştilor.

"Acesta este un alt perete fals, în spatele căruia se află un loc special amenajat în care s-au aflat aproximativ 50.000 de pachete cu ţigări", a explicat un poliţist de frontieră felul în care a fost modificată o maşină de către contrabandişti.

"O altă metodă de a ascunde ţigările de contrabandă îl reprezintă şi decupajele direct în caroseria auto", a aflat Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

"Prin zonele muntoase împădurite, am avut cazuri când au fost reţinute persoane care au încercat să introducă în ţară ţigări cu ajutorul mai multor cai", susţine Radu Lungu, purtătorul de cuvânt al ITPF Sighetu Marmaţiei.

Contrabandiştii au apelat şi la tehnologia modernă, în încercarea de a-i păcăli pe poliţiştii de frontieră. Au încercat să transporte ţigările cu ajutorul dronelor, însă metoda n-a avut prea mult succes.

În primele 11 luni din 2016, au fost destructurare 44 de grupări care ocupau cu traficul de ţigări. O creştere cu peste 50% faţă de anul precedent. Ultimii ajunşi pe mâna poliţiştilor sunt membrii unei grupări din Iaşi, coordonată de un cetăţean moldovean.

"Gruparea colecta ţigările de pe teritoriul Moldovei, unde le depozita şi comercializa, direct sau prin intermediari. În acest caz, poliţiştii de frontieră au confiscat peste 30.000 de pachete de ţigări în valoare de aproximativ 300.000 de lei", a precizat Alexandra Popescu, purtător de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Române.

Din zece pachete de ţigări vândute în România, două sunt de contrabandă.

Reporteri: Izabela Jurasko, Maria Moiș
Operator: Kristian Kosa

Pe aceeași temă