MARAMUREŞ. Prima baie, cu bani de la primărie

Data publicării:
prima baie

O inițiativă de la nivel central urmează să fie aplicată anul acesta tocmai într-o comună din Maramureș. Este vorba despre ceea ce se dorea a fi Programul "Prima baie" - propus de fostul parlamentar PSD de Bistrița, Aurelia Cristea. Ideea a fost preluată de Primăria Strâmtura care a alocat deja 20 de mii lei pentru acest demers. Aproape 30 de familii cu venituri reduse se vor bucura, până la sfârșitul anului, de prima lor baie.

Mătușa Sânziana Botârlă are 62 de ani și de când se știe s-a spălat doar la lighean și a folosit toaleta din curte.

"Am avut 7 copii, foarte greu fără de baie a fost, cu ligheanul, cu vana, mergeam la râu cu hainele", spune femeia.

Alături de alte zeci de familii cu venituri reduse din comuna Strâmtura, femeia figurează pe lista localnicilor pe care primăria îi va ajuta să își amenajeze o baie în casă.

"- Foarte bine va fi când va fi. Cum să nu fie bine?!
- V-ar ajuta?
- Foarte mult, mai ales pe când suntem bătrâni și toate ne dor."

Primarului comunei Strâmtura recunoaște că ideea a fost preluată de la fostul parlamentar PSD Aurelia Cristea și din ceea ce urma să devină, la nivel național, programul "Prima Baie".

"Dacă nu a fost luată la nivel național, a venit… hai să o implementăm la noi, având în vedere că avem apă și canalizare. Cu aprobarea Consiliului Local am alocat bani pentru a-i ajuta să își construiască o primă baie", explică Ioan Pasere, primarul comunei Strâmtura, din Maramureș.

Mai exact 20.000 lei pentru anul 2017, o sumă care ar acoperi cheltuielile pentru aproximativ 30 de familii. Fiecare dintre ele va primi, din partea autorităților locale, o chiuvetă, un vas de toaletă și o cadă sau o cabină de duș, dar și branșarea la rețea, în regim gratuit.

"Foarte bine, ceva convenabil, mai ales că aici n-avem ce face din agricultură nimic. Acum domnul primar ne-a băgat apa, canalizare, dar la ce să o folosim dacă nu e baie", se întreabă o localnică.

"Să n-ai o cameră de baie, în special când ești mai în etate, e foarte greu. E foarte greu! Nu te poți spăla…"

În perioada următoare, Primăria Strâmtura va finaliza, pe baza unor anchete sociale, lista familiilor beneficiare.
Potrivit ultimelor statistici, în România aproape 40% dintre locuințe au toaleta în curte, în timp ce media europeană e de sub 3%.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri