MARAMUREŞ. Primar de meserie. Edilul din Asuaju de Sus conduce comuna de 24 de ani

Data publicării:
primar mm

"E o meserie frumoasă, te ține în priză tot timpul, dacă dorești să faci ceva."

Asta spune după 24 de ani de administraţie publică, primarul Vasile Boitor. În vârstă de 59 de ani, inginerul agronom a câştigat primele alegeri în Asuaju de Sus în 1992. A candidat atunci mânat de dorinţa de a recupera o păşune de aproape 100 de hectare pe care locuitorii unui sat vecin, care aparţine județului Satu Mare au ocupat-o abuziv.

"M-am enervat ca și fiu al satului, ca și om de aici și ca și inginer care cunoșteam situația terenurilor ca să candidez, ca să le demonstrez că o să luăm în mod legal pășunea și prin acte, nu abuziv cum au făcut ei", îşi aminteşte Vasile Boitor.

Un an și jumătate mai târziu, păşunea revenea comunei maramureșene. A urmat un șir lung de provocări, rezolvate rând pe rând: asfaltarea drumurilor din localitate, reabilitarea clădirilor instituţiilor şi aducțiune de apă de la o distanță de 25 de kilometri.

În anul 2000, după ce a obţinut licenţa în Drept, Vasile Boitor s-a gândit să renunțe la primărie și să devină notar public. Localnicii l-au convins să rămână…primar de meserie.

"Mi-au dat impulsul să mă duc în continuare, să nu zică că sunt laș. Știu eu ce mă recomandă?! Firea mea - așa mai carismatică, sunt mai pragmatic, sunt mai…ce-mi pun în cap, fac. Nu mă las", susţine primarul din Asuaju de Sus.

Multe dintre proiectele realizate în comună au fost făcute din fonduri europene sau cu bani primiți de la Banca Mondială. Localnicii au apreciat acest lucru şi l-au votat mereu; ultima dată în acest an, în unanimitate.

"A reușit să dovedească de 25 de ani, aproximativ, că se poate face o administrație de calitate într-o comună situată chiar la colț, la margine de județ", susţine Emil Domuța, referent de cultură la Primăria Asuaju de Sus.

"Lucrurile sunt puse la punct, ni se cere părerea, întotdeauna lucrurile decurg într-un mod extraordinar de bine", spune Mihai Bancoș, consilier local în comună.

"Nu are nimeni curajul să contracandideze pentru că ce a promis a făcut, e un om foarte realist, gospodar", a completat Vasile Cupșe.

În actualul mandat Vasile Boitor și-a propus să facă multe pentru comuna pe care o păstorește. Își dorește doar sănătate, căci putere de muncă și determinare are din plin.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri