MARAMUREŞ. Primăria Borşa, executată silit după un proces pierdut

Data actualizării: Data publicării:
primaria Borsa executata

Primărie executată silit! Se întâmplă la Borșa, în Maramureș, unde proprietarii de terenuri au câștigat în instanță 17 mii de hectare de pădure. Pentru că sentința judecătorească definitivă și irevocabilă din 2004 nu a fost pusă nici până astăzi în aplicare, primăria este acum executată silit. Zilele trecute, toate cele 12 autoturisme ale instituției au fost puse sub sechestru.

"- Mi se pare o nebunie, o nebunie, pur și simplu!
- Ați mai pomenit așa ceva?
- În țară la noi orice e posibil!"

Pe străzile din Borșa nu e om care să nu fi aflat de conflictul iscat, de ani buni, între asociaţia proprietarilor din Borșa și primăria orașului. Cele 17 mii de hectare de pădure, câștigate de primii în instanță, însă refuzate de autoritățile locale pe motiv de ilegalitate, împart oamenii în două tabere.

"Este ciudat. Ciudat și de o parte, și de alta", spune un localnic.

"Când este o sentință definitivă și irevocabilă, aia trebuie pusă în aplicare. Dar toți trag sforile", spune altul.

Totul a început în urmă cu 13 ani, odată cu o sentința judecătorească prin care proprietarii de terenuri din Borșa ar fi trebuit să intre în posesia unei suprafețe importante de pădure.

"Am câștigat fără echivoc cele 17 mii de hectare de proprietate forestieră din care nici la ora actuală nu am fost puși în posesie nici cu un hectar", susţine David Ștețco, vicepreședintele Composesoratului Borșa.

Primarul din Borșa, Sorin Timiş, are însă o altă variantă: "Le-ar obține ilegal, în baza unor documente false depuse în instanța de la Aleșd. Niciodată nu au avut 17 mii de hectare. Din toate actele în original, pe care le avem la primărie, ei au avut maxim 6056 de hectare."

"Se comportă abuziv, sfidând hotărâri judecătorești definitive", spune despre primar Dan Lazăr, avocatul Composesoratului Borșa.

Odată cu executarea silită de zilele trecute, pe toate cele 12 autoturisme ale instituției a fost puse sechestru. În plus, Primăria Borșa are de plătit, ca penalități, aproape 1 milion lei.

"Consideră că noi am făcut un blocaj. Nu este blocaj, este o măsură preventivă prevăzută de lege și o măsura pe care să o respecte", susţine Matei Mihali, președintele Asociației Composesorale Borșa.

Întrucât Borșa nu deține cele 17 mii de hectare de pădure prevăzute în decizia instanței, cel mai probabil punerea în posesie se va face, potrivit legii, din proprietatea comunei învecinate, Vișeu de Sus. Până acum și-au solicitat dreptul de proprietate aproximativ 2.700 de persoane.

Primarul orașului Borșa spune că nu are de gând să lase lucrurile așa şi vrea să depună o sesizare la Avocatului Poporului.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri