MARAMUREŞ. Vacanță în apă sărată, la Ocna Şugatag

Data actualizării: Data publicării:
ocna apa Kiki Kosa

E forfotă mare zilele acestea în cele peste 40 de pensiuni clasificate din Ocna Șugatag. Sute de turiști combină, în vacanța de Rusalii, relaxarea cu sănătatea. Apa sărată din fostele mine de sare atrage anual 50 de mii de turiști, iar gradul de ocupare în pensiunile de acolo se apropie, zilele acestea, de 100%.

"E ca și cum ai avea o saltea, știi? Adică poți să stai în orice poziție și nu te scufunzi. Asta e super tare", a remarcat Robert Chilom. Tânărul este din București și a străbătut zilele acestea aproape 700 de kilometri doar ca să descopere Maramureșul vara. Și dacă tot a dat de vreme frumoasă, a făcut un popas și la piscinele cu apă sărată din Ocna Șugatag.

"Arată destul de urât și miroase destul de urât, dar am înțeles că beneficiile sunt importante. Pur și simplu plutești... asta mi s-a părut extraordinar!"

"Culoarea roșiatică a apei se datorează concentrației mare de fier și de sare, nu mai puțin de 120 de grame de sare la fiecare litru de apă", a explicat Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

Apa este extrasă de la aproape 100 de metri adâncime, din fostele mine de sare din Ocna Șugatag, și este sănătate curată, spun proprietarii de pensiuni din zonă.

"Apa când vine din pământ e foarte albă, curată. După 4 ore, 6 ore, după ce intră în contact cu aerul primește culoarea asta. Ajută la foarte multe probleme reumatice, în special problemele cu oase, la piele e foarte bună", susţine Ion Hotea, proprietarul unui complex turistic din Ocna Sugatag.

De aceste lucruri s-a convins și familia Corduneanu din Vatra Dornei care, în ciuda distanței de 280 de kilometri, și-a făcut un obicei în a merge la Ocna Șugatag.

"Venim de 10 ani pentru apa sărată, pentru oase. Chiar am o problemă de sănătate și acum mă simt foarte bine. Am încercat mai multe stațiuni cu apă sarata, dar cea mai bună am găsit-o aici."

În timp ce unii se bucurau de apa sărată, alții pregăteau în aer liber, pe malul lacului Gavril, sarmalele.

"- O să opărim varza în ceaun și o să le fierbem la ceaun.
- Cum e să mănânci sarmale la iarbă verde?
- Sunt foarte bune, sunt mai gustoase decât acasă pe plită sau aragaz."

"Ne place și la căsuțe că ne place în natură, ne place în aer liber. Venim des aici, mai ales de sărbătorile de Rusalii", spune Nicolae Ștefan, turist din Satu Mare.

Pentru o noapte de cazare în căsuțe tariful este de 60 de lei, în timp ce în pensiuni prețurile pentru o cameră dublă pornesc de la 60 de lei și pot ajunge până la 150 de lei, cu mic-dejun si acces la piscine inclus.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri