Sari la conținut

Maramureșul, fascinant în orice anotimp

Mii de turiști au împânzit, din nou, satele Maramureșului istoric. Sunt veniţi de peste tot din lume. Cu toţii caută autenticul. Mulţi și-au dorit simplitate în loc de lux așa că au căutat tihna în căsuțele tradiționale, de pe vremea bunicilor. Alții și-au propus să viziteze cât mai mult și, dacă tot au ajuns în "locul în care se agață harta în cui", nu au ratat ocazia de a se fotografia chiar lângă cuiul cu pricina.

Aproape toţi cei care ajung în Sighetu Marmației se duc să-şi facă o fotografie lângă un monument-cui, înalt de 2 metri, care simbolizează, cu umor și ironie, "locul în care se agață harta în cui".

„Acum l-am văzut prima dată și ne-am gândit că, într-adevăr, la Sighetu Marmației chiar cred că agățăm harta în cui. (...) Cred că e o lucrare interesantă”, spune un turist.

Pe drumurile Maramureșului este o forfotă continuă. Dealurile și văile presărate cu clăi de fân scăldate în lumina timidă a soarelui bucură turiștii la fiecare pas.

„- Am venit pentru priveliștea care este aici, foarte frumoasă.
- Faceți poze .
- Da, și filmăm și facem poze. Superb! Superb! Țara noastră este foarte frumoasă”, spune o turistă.

Autenticul zonei atrage, an de an, mii de turiști în Maramureș, români și străini deopotrivă. Thomas este unul dintre ei. Este din Germania, dar de 4 ani lucrează în domeniul aeronauticii, în Brașov. Pentru vacanța de Revelion și-a dorit să stea, împreună cu câtiva prieteni, într-o căsuță tradițională, veche de peste 100 de ani.

„Am vrut să fim parte a acestei culturi, să învățăm cu adevărat cum este să mănânci mâncare tradițională, să trăiești așa cum oamenii obișnuiau să o facă în trecut”, spune bărbatul.

„Apreciază foarte mult lucrurile vechi. Noi am încercat să păstrăm tot, tot, tot. Exact ce a fost în casă. Avem și paturi vechi, în care s-a dormit acum 100 de ani. Vrem ca turiștii români și străini să experimenteze vechile tradiții și obiceiurile tradiționale din Maramureș”, a explicat Ciprian Maak, administratorul unei agropensiuni

Pentru vacanța de Revelion, tarifele pentru un pachet de 3 nopți cazare în căsuțe tradiționale, cu toate mesele incluse și cina festivă din noaptea dintre ani, au ajuns la 1350lei/persoană. În pensiunile și hotelurile din Maramureș gradul de ocupare este se apropie de 100%. Şi rămâne la fel de ridicat cel puţin până la mijlocul lunii ianuarie.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa