Maramureșul, fascinant în orice anotimp

Data actualizării: Data publicării:
cui sighet Maramures

Mii de turiști au împânzit, din nou, satele Maramureșului istoric. Sunt veniţi de peste tot din lume. Cu toţii caută autenticul. Mulţi și-au dorit simplitate în loc de lux așa că au căutat tihna în căsuțele tradiționale, de pe vremea bunicilor. Alții și-au propus să viziteze cât mai mult și, dacă tot au ajuns în "locul în care se agață harta în cui", nu au ratat ocazia de a se fotografia chiar lângă cuiul cu pricina.

Aproape toţi cei care ajung în Sighetu Marmației se duc să-şi facă o fotografie lângă un monument-cui, înalt de 2 metri, care simbolizează, cu umor și ironie, "locul în care se agață harta în cui".

„Acum l-am văzut prima dată și ne-am gândit că, într-adevăr, la Sighetu Marmației chiar cred că agățăm harta în cui. (...) Cred că e o lucrare interesantă”, spune un turist.

Pe drumurile Maramureșului este o forfotă continuă. Dealurile și văile presărate cu clăi de fân scăldate în lumina timidă a soarelui bucură turiștii la fiecare pas.

„- Am venit pentru priveliștea care este aici, foarte frumoasă.
- Faceți poze .
- Da, și filmăm și facem poze. Superb! Superb! Țara noastră este foarte frumoasă”, spune o turistă.

Autenticul zonei atrage, an de an, mii de turiști în Maramureș, români și străini deopotrivă. Thomas este unul dintre ei. Este din Germania, dar de 4 ani lucrează în domeniul aeronauticii, în Brașov. Pentru vacanța de Revelion și-a dorit să stea, împreună cu câtiva prieteni, într-o căsuță tradițională, veche de peste 100 de ani.

„Am vrut să fim parte a acestei culturi, să învățăm cu adevărat cum este să mănânci mâncare tradițională, să trăiești așa cum oamenii obișnuiau să o facă în trecut”, spune bărbatul.

„Apreciază foarte mult lucrurile vechi. Noi am încercat să păstrăm tot, tot, tot. Exact ce a fost în casă. Avem și paturi vechi, în care s-a dormit acum 100 de ani. Vrem ca turiștii români și străini să experimenteze vechile tradiții și obiceiurile tradiționale din Maramureș”, a explicat Ciprian Maak, administratorul unei agropensiuni

Pentru vacanța de Revelion, tarifele pentru un pachet de 3 nopți cazare în căsuțe tradiționale, cu toate mesele incluse și cina festivă din noaptea dintre ani, au ajuns la 1350lei/persoană. În pensiunile și hotelurile din Maramureș gradul de ocupare este se apropie de 100%. Şi rămâne la fel de ridicat cel puţin până la mijlocul lunii ianuarie.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri