Sari la conținut

Maraton de 12 ore cu Mihai Eminescu

Un maraton de 12 ore cu Mihai Eminescu. Este provocarea la care au răspuns sute de persoane care au aniversat 167 de la naşterea poetului naţional într-o manieră inedită. Vizitatorii Muzeului Memorial "Iosif Vulcan" au recitat poezii de Eminescu, unele chiar şi în limbi străine. Evenimentul a fost organizat de Direcţia pentru Cultură Bihor.

Sute de elevi de la şcolile din Oradea au luat parte la acţiunea organizatã pentru a aniversa 167 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu. Au recitat poeziile poetului naţional şi au vizitat gratuit muzeul Iosif Vulcan, locul unde a avut loc evenimentul.

"Eu consider că este datoria noastră, a Colegiului Naţional "Iosif Vulcan" să îl comemoreze pe poetul nostru nepereche, Mihai Eminescu, deoarece Iosif Vulcan este cel care l-a lansat, să spunem aşa, pe acest poet." 

"Ar trebui comemorat mult mai des un astfel de poet, mai ales pentru faptul că, generaţia noastră, generaţia tânără, începe să-şi uite din ce în ce mai mult trecutul."

"Copiii sunt foarte deschişi, exprimarea în versuri eminesciene este extraordinară şi doar ei, prin tinereţe, prin inocenţă, prin deschidere, pot într-adevăr să transmită emoţia, vibraţia, înaltul poeziei eminesciene", spune Daniela Sopota, inspector şcolar pentru educaţie permanentă, IŞJ Bihor.

Organizatorii au ales muzeul memorial "Iosif Vulcan" ca gazdã a evenimentului pentru cã revista Familia a fost cea în care Mihai Eminescu a debutat cu poezia "De-aş avea".

"În cartea de onoare pe care am deschis-o pentru acest moment au semnat deja peste 60 de elevi şi dascălii lor. Cred că este un eveniment cât se poate de natural, dezbrăcat de un anumit festivism care nu-i face bine nici lui Eminescu, nici nouă", a declarat Lucian Silaghi, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor.

Evenimentul a fost transmis în direct pe pagina de Facebook a Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor. Acțiunea a fost organizată în colaborare cu Muzeul Țării Crișurilor, Inspectoratul Școlar Bihor și Revista Familia.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa

Pe aceeași temă