Sari la conținut
News Alert

Maraton de dansuri evreieşti la Oradea

Un maraton de muzică şi dansuri evreieşti a avut loc sâmbătă, în Oradea. Spectatorii au asistat la un adevărat recital oferit de şase dansatoare îmbrăcate în costume tradiționale. Acestea i-au îndemnat pe cei prezenţi să li se alăture şi să înveţe câţiva paşi de dans. A fost a doua ediţie a maratonului de dansuri israeliene, la care au participat nu doar membrii comunităţii evreieşti din oraş, ci şi orădeni interesaţi de tradiţiile acestora.

Ritm, graţie şi energie - acestea au fost calităţile care au definit spectacolul prezentat de dansatoarele trupei Or Neurim.

"Dansurile făcute se numesc hava naghila, Beat hu Roth, am avut și acel dans lent și Ha Laila", spune Lorena Fărcaș, dansatoare. O completează Alexandrina Chelu, coordonatoarea proiectului: "Ne-am îmbrăcat în culorile drapelului Israel și încercăm să fim în ton cu tot ce se întâmplă acolo."

Trupa a luat ființă în 2002, iar de-a lungul anilor a suferit mai multe schimbări, atât pe partea de coregrafie, cât și în ceea ce îi privește pe dansatori. Scopul a rămas însă același: de a le arăta celor din afara comunității muzica şi dansurile specifice evreilor.

"A fost destul de greu să le învăț pentru că nu aveam o cultură a acestor dansuri, în trecut am practicat doar dans hip-hop. Dar cu multă dăruire și ambiție am reușit în aproximativ trei, patru săptâmâni", povesteşte Lorena.

Tinerele îmbrăcate în costume speciale i-au încurajat pe spectatori să li se alăture şi să înveţe câteva mişcări.

"Dansul foarte, foarte greu, abia m-am putut desprinde că să fac față câțiva pași", spune un spectator.

"- Dansurile evreiești mi se par frumoase, diferite, dar și mai grele decât ale noastre.
- Ați reușit să învățați ceva?
- Cred că foarte puțin."

"Am făcut acest eveniment pentru a duce mai departe tradiția, ca lumea să cunoască muzica și dansurile evreiești. Sunt și oameni din comunitate, dar și copii, tineri din afară, prieteni, cunoștințe", a precizat Iuditha Gavor, reprezentantă a Comunității Evreiești din Oradea.

În schimbul biletului de intrare în valoare de 2 lei, cei prezenți au participat la o tombolă cu premii.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Constantin Gheorghiță