Marșul "vestelor albastre", în Satu Mare. Angajații unei fabrici cer mărirea salariilor cu 2 lei/oră

Data actualizării: Data publicării:
STILL_PROTEST_ELECTROLUX_SM_210319

Sute de angajați ai fabricii Electrolux din Satu Mare au participat, joi dimineață, la un marș al "vestelor albastre". Susținuți de sindicaliști sosiți din alte județe, muncitorii au cerut creșterea salariilor cu 2 lei pe oră și îmbunătățirea condițiilor de muncă. Angajații fabricii sunt în grevă de peste două săptămâni și sunt hotărâți să continue acțiunea până când revendicările le vor fi îndeplinite.

Înarmați cu vuvuzele, tobe și pancarte, sindicaliștii au plecat în marș din curtea fabricii până în centrul orașului Satu Mare, unde au înmânat o scrisoare prefectului județului. Protestatarii spun că nu au fost chemați la discuții de către conducerea firmei și că solicitarea lor de mărire cu 2 lei pe oră a salariilor angajaților din producție nu a fost acceptată de companie.

”600 de lei brut nu înseamnă decât o creștere cu 300 de lei net în structura respectivă, ceea ce ar și aplana conflictul de muncă și o motivație normală de existență”, a explicat Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa.

”Ridicarea de salariu propusă de companie este de 5% pentru toți angajații, la care se adaugă un bonus de 150 de lei, condiționat de prezența în unitate și care se pierde în cazul unor absențe”, au precizat sindicaliștii în scrisoarea adresată prefectului de Satu Mare.

Reprezentanții companiei Electrolux au transmis că muncitorilor le-a fost oferită o mărire cu 11% a salariului brut de bază.

Majorarea propusă a salariului de bază este mai mare decât rata inflației din România, din primul trimestru al anului curent. Alături de bonusul de prezență și asigurarea medicală privată, majorarea totală a salariului brut de bază pentru angajații din producție este de 11%. Răspunsul primit din partea reprezentanților sindicatului la această propunere a fost unul negativ, fiindu-ne comunicată în schimb, o nouă solicitare, total diferită față de cea înaintată inițial, ce constă într-o creștere de peste 20% a salariului de bază brut al unui angajat din producție”, se arată într-un comunicat al firmei care deține fabrica din Satu Mare.

În acest fel venitul mediu al unui angajat în producție la fabrica din Satu Mare ar fi cu 70% mai mare decât salariul minim pe economie, arată reprezentanții firmei. În plus, sunt asigurate tichete de masă de 315 de lei și tichete de vacanță, bonus anual, compensarea contribuției sociale de 20% și asigurare medicală privată.

Până în prezent, am organizat peste 18 ședințe de negociere. Vom continua să fim deschiși negocierilor si dialogului constructiv cu liderii sindicatului pentru a soluționa această situație și pentru a ajunge la un acord final”, se arată în comunicatul companiei.

Aflați în grevă de 14 zile, sindicaliștii din Satu Mare sunt deciși să continue protestul.

”În fiecare an tot mai puțin am primit salariu și tot mai mult de lucru. Pentru ce să ne lăsăm acum? Mergem până la capăt. Pentru că nu mai avem altă soluție”, spune o angajată.

Redactor: Adrian Laboș
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri