Sari la conținut

Mărţişoare, lumânări ori tablouri la târgul de primăvară al persoanelor cu dizabilități

Primăvara a sosit mai repede la Oradea. A făcut-o datorită unui târg aparte unde vedete au fost sute de obiecte realizate cu răbdare și delicatețe de persoane cu dizabilități. Lumănâri, buchete de flori, tablouri ori mărțișoare - toate au fost reunite în cadrul unui eveniment organizat de Administrația Socială Comunitară Oradea.

Într-un spațiu restrâns, dar primitor, pus la dispoziție de către Administrația Socială Comunitară Oradea, patru asociații din oraș au scos la vânzare sute de produse realizate manual. Autori sunt copii și tineri care frecventează atelierele de lucru.

"Sunt făcute cu foarte multă atenție. Încercăm să dăm fiecărui tânăr care vine acolo, partea care i se potrivește cel mai mult, care le place. Îi lăsăm să facă și unde vedem că le place, acolo îi așezăm", spune Lucia Ciobanu, de la Asociația Down Oradea.

De la târg, nelipsite au fost obiectele dedicate Zilei Îndrăgostiților.

"Mâine e Ziua Îndrăgostiților, foarte multe obiecte sunt cu specific. Mai ales perne și brelocuri", spune Gabriela Iacob, din cadrul Atelierului "Albinuța".

Create din ghips, sfoară, pâslă, hârtie creponată sau lemn, obiectele au atras atenția vizitatorilor târgului. Expozanții au explicat că persoanele cu dizabilități sunt încântate că au posibilitatea să creeze astfel de produse.

"Îi ajută foarte mult pentru că le ocupă o parte din zi, aceste activități. Au nevoie să frecventeze un loc unde să se simtă utili", explică Gabriela Bala, din cadrul Asociației SOS Autism Bihor.

"E foarte important, în primul rând pentru că au o ocupație și, în al doilea rând, rodul muncii lor se vede aici și la târgurile la care participăm. Sunt bucuroși și ei că produsele se vând", susţine Diana Vereș Borta, de la Asociația Alsterdorf Oradea.

"Dorim să sprijinim sectorul ONG de pe raza municipiului Oradea, prin expunerea acestor produse făcute de către membrii acestor fundații, produse pe care dorim să le pună în valoare și dorim, în același timp, prin organizarea acestor evenimente, să sensibilizăm societatea", a explicat Consuella Govor, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Social-Comunitare Oradea.

Oficialii ASCO au precizat că au în plan organizarea altor evenimente asemănătoare.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi