Sari la conținut

Masa de Paște a venit "la comandă"

Sărbători profitabile pentru restaurantele și patiseriile din Baia Mare. Bucătarii și cofetarii au lucrat de zor ca să onoreze miile de comenzi primite fie pentru platouri cu aperitive, fie pentru pasca de Paște, cozonaci și prăjituri.

Din lipsă de timp sau fără experiență într-ale gătitului, multe dintre doamne au ales ca de Paște să meargă pe mâna profesioniștilor pentru ca de pe masa de sărbătoare să nu lipsească nimic.

"Restaurantul nostru vine în întâmpinarea clienților cu platouri degustări reci de o diversitate mai bogată tocmai pentru că timpul petrecut alături de cei dragi este mult mai important decât timpul petrecut în bucătărie gătind", spune Romeo Crișan, administratorul unui restaurant din Baia Mare.

Fiecare dintre platourile pregãtite în acest restaurant cântãrește aproximativ 2 kilograme și costã 140 lei.

"Platourile noastre conțin tot felul de rulade făcute din muschiuleț de porc, piept de pui, piept de curcan, brânzeturi de toate categoriile inclusiv brânzeturi fine și snițele, chiftele, care sunt ceva mai tradiționale", spune Rodica Goste, bucătăreasa unui restaurant din Baia Mare.

Și în patiserii s-a lucrat pânã în ultimul moment. Spre exemplu, într-o singurã patiserie din Baia Mare, cei 90 de angajați au pregãtit peste 1000 de kilograme de prãjituri, 1000 de cozonaci cu nucã și mac și sute de pãscuțe cu brânzã pentru Paște.

Anca este reprezentant medical și, pentru cã mai tot timpul e pe drumuri, a ales să comande prãjiturile de Paște în loc sã le facã. "Atât faptul că nu am timp, cât și faptul că sunt foarte bune."

Dacã pentru un kilogram de prãjituri prețurile au variat între 32 și 47 lei, un cozonac cu nucã și mac de 600 de grame s-a vândut cu 9 lei, în timp ce pentru o pãscuțã cu brânzã de 650 de grame clienții au plãtit 12 lei.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş