Mașini de epocă, la Retro Parada Primăverii

Data actualizării: Data publicării:
N16_PARADA_RETRO-BETA_240417_STILL

O călătorie în trecut, în centrul Oradei. S-a întâmplat în weekend, când mai multe mașini de epocă i-au purtat pe localnici înapoi, în timp. Desfășurat în mod tradițional în mai multe orașe din țară, „Retro Parada Primăverii" a marcat deschiderea sezonului pentru mașinile de epocă.

Colecționar recunoscut, Adrian Fărcaș a adus la expoziție un Corvette C3 din 1980 și un Rolls Royce din 1969. Ultima mașină, achiziționată din Anglia, a trecut printr-un lung proces de restaurare care a costat câteva mii de euro.

"Este un proces destul de anevoios, pentru că necesită multă piese pe care nu le găsim aici, la noi, și tehnica prin care se restaurează este una destul de complexă. Probabil că undeva la 15-20 de mii de euro a ajuns până acum."

Printre maşinile dichisite, deși trecute de prima tinereţe, s-a aflat și o bătrână Dacie. De mai bine de un an, Vlad Tătaru este proprietarul unui model 1300, fabricat în 1978.

"A intrat într-un proces de restaurare, adică am dezbrăcat-o complet, am reechipat-o cu accesori originale noi. A fost foarte greu, chiar dacă e o Dacie și e autohtonă și toată lumea spune e Dacie și găsești piese peste tot", spune Vlad.

Înainte de paradă, toate mașinile au fost pregătite cu atenție de proprietari.

"Am șters praful care s-a depus iarna în garaj pe mașină, iarna nu am umblat deloc. Și anul acesta, acum este a doua oară pornită mașina", spune Sandor Baczoni, colecționar.

"Cel puțin cele care au atestat de vehicul istoric fac parte din patrimoniul național. Fiecare proprietar de astfel de vehicul are grijă ca și cei de la muzeu să o păstreze în condiții cât mai apropiate de cum a ieșit de nouă", explică Ottó Rencsik, reprezentant al Clubului Retromobil România.

Minunățiile pe patru roţi au atras curiozitatea a zeci de persoane, printre care și turiști.

Mașinile de epocă au putut fi admirate preț de patru ore în Piața Unirii din Oradea, după care au pornit într-o paradă pe străzile orașului. Filiala județeană a Clubului Retromobil România numără 30 de membri.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri