Printre cei mai afectaţi sunt vânzătorii din pieţele orădene. Ca să se încălzească, oamenii au îmbrăcat haine mai groase, se mişcă fără încetare şi au adus paleţi de lemn ca să nu stea direct pe betonul rece. La mare trecere sunt ceaiul şi cafeaua fierbinți, pe care cei mai mulţi le plătesc din propriul buzunar.
"Bem un ceai cald, o cafea, o ciocolată caldă. Vi le aduce cineva? Nu, ne luăm noi."
"Cumpărăm noi din banii noștri dacă ne e frig. Nu vă ajută nimeni? Nu."
Puţini ştiu că patronii sunt obligaţi să îi protejeze de vremea rece. Norocoși sunt cei care au o relație bună cu cel care îi plătește.
Potrivit legii, dacă temperatura resimțită scade sub minus 20 de grade, angajatorul este obligat să ia măsuri pentru evitarea îmbolnăvirilor.
"Să le asigure posibilitatea ca lucrând afară un interval de timp câteva ore, posibilitatea să își refacă temperatura corpului, să își refacă organismul, mediul prin asigurarea unor condiții de interior. Să le asigure de la o jumătate la un litru de ceai cald", spune Marius Rotar, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor.
La acestea se adaugă echipamentul de protecție și îmbrăcămintea de sezon, care constă în bocanci, vestă groasă sau mănuși. Patronii care nu respectă legea riscă amenzi între 3 mii și 10 mii de lei.