Mecanism unic, accesibil turiştilor. Turnul Bisericii cu Lună din Oradea poate fi vizitat

Data publicării:
mecanism luna

Mecanismul perfect funcţional al ceasului Bisericii cu Lună din Oradea a fost realizat în 1792. Ceasornicarul orădean de origine austriacă Georg Rueppe l-a instalat în turnul înalt de 55 de metri al bisericii şi de atunci funcţionează ireproşabil.

"Acest mecanism este unic în Europa pentru faptul că el transmite o mișcare mai departe unui mecanism ce reprezintă luna și acel mecanism, acea "lună" arată fazele în care luna se află pe bolta cerească în fiecare seară", explică istoricul Ionuț Ciorba.

În secolul al XVIII-lea acest mecanism care indica fazele lunii erau util populației, foarte dependentă de agricultură. După 220 de ani ceasul bisericii a devenit punct de atracţie turistică. Pentru a ajunge însă la el, curioşii trebuie să urce cele 120 de trepte ale turnului bisericii.

"Înainte era inaccesibil și pentru că cele peste 120 de trepte nu erau în stare corespunzătoare, s-au reabilitat toate. Iar mecanismul, odată restaurat, curățat, a fost protejat", spune Mircea Mălan, viceprimar al municipiului Oradea.

"Întreg mecanismul - ceasul - este protejat de un glob de sticlă pentru a nu mai cădea de la clopote mizerie și alte impurități", a precizat preotul Teodor Cristea.

Deşi trec aproape zilnic pe lângă vestita biserică ortodoxă, puţini orădeni au văzut de aproape mecanismului ceasului.

Valorea totală a proiectului de restaurare a bisericii cu lună din Oradea este de 660 de mii de euro. Pe lângă refacerea treptelor de acces şi protejarea mecanismului, au fost refăcute vitraliile şi mobilierul şi a fost amenajat un muzeu al lăcaşului de cult. Biserica cu Lună este un monument istoric de clasa A, singura biserica ortodoxă construită în stil baroc din Oradea.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri