Sari la conținut
News Alert

Mediatorii sanitari, pe cale de dispariţie

Elena Makai lucrează ca mediator sanitar de 12 ani. Alături de o colegă, se îngrijeşte ca romii din Diosig să obţină actele necesare pentru accesul la asistenţa socială, iar copiii să fie vaccinaţi. Munceşte foarte mult, chiar dacă salariul este de doar 724 de lei pe lună.

"Îi mic, dar totuşi faci ceva bun pentru oamenii care nu sunt aşa de şcolarizaţi. Vizităm mamele gravide, e important să le trimitem la medicul de familie pentru control lunar, pentru vaccinări antitetanos dacă este cazul", explică mediatorul sanitar din Diosig.

Rolul mediatorilor este să-i ajute pe romi, de cele mai multe ori oameni fără şcoală şi neadaptaţi, să se descurce. Ministerul Sănătăţii a calculat că la fiecare 700 de romi trebuie să existe un mediator sanitar. În Bihor ar trebui să existe 45, dar în realitate sunt mult mai puţini. Dacă în 2003, "la începutul reţelei de mediatori sanitari pentru comunităţile de romi erau, în judeţul Bihor, în jur de 30 de mediatori sanitari, acum mai funcţionează doar 11", spune dr. Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.

Printre cei care au plecat din sistem este şi mediatorul sanitar din comuna Săcuieni. Şi-a dat demisia, din motive personale, în urmă cu trei ani, iar de atunci nu a mai fost angajat niciunul pentru comunitatea de romi care numără aproape 3.500 de suflete.

"Posturile au fost blocate, am trimis o grămadă de hârtii către minister şi către judeţ, nu am primit aprobare până în anul 2015", susţine Csaba Beres, primarul comunei Săcuieni.

"- Mulţi din comunitate nu au medic de familie, nu ştiu când sun vaccinările, iar mediatorul sanitar se implică.
- Inclusiv rata de îmbolnăviri este crescută din acest considerent?
- Foarte crescută şi mortalitatea este crescută", a observat Ioan Lakatos, liderul Partidei Romilor "Pro Europa" Bihor.

Comunitatea de romi din Bihor cuprinde 32.000 de persoane. Cei 11 mediatori sanitari sunt împărţiţi în 10 localităţi din judeţ.

Reporter: Anca Deac
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş