Sari la conținut

Medicamente lipsă din farmacii. De teama ieftinirii, farmaciile din Oradea aduc puţine produse

"- Mă interesează să știu dacă aveți augmentin. 

- Tocmai am dat ultimele 8 tablete din ce am avut. Deci, nu avem."

O astfel de situaţie este din ce în ce mai întâlnită în farmaciile din Oradea, unde nu se găsesc mai multe medicamente, printre care câteva tipuri de antibiotice. "Rețetele speciale, astea nu se găsesc."

Eva Cireșan are de 9 ani o proteză de șold, iar în ultima săptămână a căutat prin mai multe farmacii injecţia prescrisă de medic, dar fără succes.

"Eu am probleme cu osteoporoza și tot am căutat ceva Miacalcic, însă nu am găsit. Poate nu există acum sau nu știu."

"Curiozitatea mea a fost mare să constat dacă pacienții sunt suficient de insistenți în a-și căuta mediacamentele sau este o problemă în farmacii. Am constatat că, din 8 farmacii, una singură deținea cam 90% din medicamentele pentru care bolnavii ne adresează plângeri", a precizat dr. Luiza Demian, medic diabetolog.

Farmaciștii spun că autorităţile vor să aducă preţurile la nivelul celor din Uniunea Europeană. Astfel, e posibil ca o mie de medicamente să se ieftinească chiar și cu 50%. Din acest motiv, farmaciile aduc puţine produse.

"De o lună de zile noi aprovizionăm tot așa foarte, foarte puțin, numai strictul necesar, pentru că toată ieftinirea va fi doar pe stocul nostru, ceea ce este pierdere pentru farmacie", explică Nicoleta Mureşan, farmacistă.

"S-ar putea să vină ieftinirea la 1 iunie sau 1 iulie, nu știm exact momentul, motiv pentru care atât depozitele cât și noi ne aprovizionăm în cantități mici", a completat Laura Vicaş, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Bihor.

Noile preţuri vor fi cuprinse într-un catalog naţional, care va fi disponibil pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Data lansării lui este necunoscută.

"Noi așteptăm această listă să vină de la Ministerul Sănătății și să le oferim asiguraților această posibilitate de a-și achiziționa medicamentele la prețul stabilit", a declarat Ionuț Gheorghe, directorul CAS Bihor.

Deocamdată este pus în dezbatere publică un catalog interimar, care cuprinde prețurile medicamentelor inovative şi ale unora de ultimă generaţie. Până La apariţia variantei definitive a catalogului, actualele prețuri rămân valabile.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş