Medici cu salarii reduse la Spitalul Municipal Oradea. Sporurile au fost calculate după o hotărâre suspendată

Data actualizării: Data publicării:
Spitalul-municipal-Dr-Gavril-Curtean-are-un-ambulatoriu-nou

După scandalul tăierii sporurilor de la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean din Oradea, noi tensiuni apar în unităţile medicale din oraş. De această dată s-au revoltat medicii de la Spitalul Municipal. Au făcut-o după ce au constatat că sporurile le-au fost reduse pe baza unei hotărâri de Consiliu Local suspendată și atacată în justiţie de Prefectura Bihor. Diferențele salariale vor fi recuperate luna viitoare, a anunţat conducerea spitalului.

După ce au primit fluturaşii de salariu pe aprilie, medicii de la Spitalul Municipal din Oradea au observat că banii sunt mai puţini decât se aşteptaseră. Au lămurit repede misterul: sporurile le-au fost tăiate conform unei hotărâri de Consiliu Local adoptată la începutul acestei luni. Potrivit deciziei, pentru angajaţii secţiei de pneumoftiziologie sporul a fost redus de la 55% la 22%, la neuropsihiatrie - de la 50% la 14%, iar la interne - de la 50 la 20%.

"Am luat mai puțin cu 7 puncte procentuale din sporul de risc, asta însemnând undeva pe la 600 de lei brut. Ceea ce este o sumă considerabilă. Noi nu cerem bani de pomană, ci doar aplicarea corectă a legii și acordarea drepturilor salariale pentru care am muncit", spune un medic.

Însă, hotărârea de reducere a sporurilor este suspendată, după ce a fost atacată în justiţie de Prefectura Bihor. Din acest motiv, medicii cer ca veniturile să le fie recalculate. Acest lucru se va întâmpla luna viitoare, spun şefii spitalului, care invocă intervalul scurt dintre suspendarea hotărârii de Consiliu Local şi termenul de plată a salariilor pe aprilie.

"Am ajuns în faza în care, după multe calcule, trebuia să plătim salariile. Nu mai puteam să stăm să facem alte simulări și alte calcule de salarii.  Salariile pe luna aprilie să fie recalculate la drepturile din luna mai care se vor lua în luna iunie", susține Maria Silaghi, managerul Spitalului Municipal Oradea.

Tot în luna iunie vor fi achitate diferenţele salariale pentru luna martie, când sporurile au fost calculate având ca bază salariul brut pe luna februarie. Greşit, spun medicii.

"Conform legii, sporul se calcula din brutul aferent lunii în curs, practic pe care am muncit-o. Din brutul de 6.100 de lei, sporul reprezenta 50%. Nouă, sporul pe luna martie, de exemplu ne-a fost calculat la brutul pe care l-am avut pe luna februarie, care era sub 3.000 de lei."

Acum două săptămâni, tot din cauza tăierii sporurilor, coordonatorul UPU-SMURD Bihor şi-a dat demisia, gest pe care urmau să-l facă şi medicii de la Urgenţe. Au revenit asupra deciziei în urma negocierilor cu şefii Spitalului Judeţean.

"Cu condiția ca odată cu apariția modificărilor legislative, să se reia discuțiile referitor la acordarea normală a sporurilor de condiții de muncă", a precizat dr. Hadrian Borcea, coordonator UPU-SMURD Bihor.

Potrivit administraţiei orădene, hotărârea de reducere a sporurilor medicilor şi asistentelor a fost luată pentru a se încadra în plafonul de 30% stabilit de Hotărârea de Guvern 153 din martie 2018.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri