Medicii atenţionează: puţini români apelează la metode de prevenţie

Data publicării:
preventie 151214

Deşi românii nu stau deloc bine la capitolul stare de sănătate, vizitele la medic sunt rare şi au loc doar în momentul în care boala produce disconfort pacientului. Ideea de prevenţie este, în multe cazuri, un concept total străin.

"Ar trebui să existe acel bun obicei pe care majoritatea țărilor dezvoltate îl au: populația se adresează medicilor de familie, în special pentru depistarea acestor probleme sau pentru luarea măsurilor preventive", este de părere Hadrian Borcea, șeful UPU Bihor.

Că în România nu se întâmplă aşa se vede din statistici. Avem cele mai multe cazuri de hepatite A din Europa, suntem campioni la boli psihice şi avem cele mai multe decese provocate de cancerul de col uterin, conform unor studii de specialitate. Mai grav este că, în ultimii ani, şi cazurile de refuz al vaccinului la copii sunt în creştere.

- Incidenţa hepatitei A: 12 cazuri la 100.000 de locuitori (de şase ori mai mult decât media europană)
- Boli mentale: 1100 de bolnavi la suta de mii de locuitori (locul III în Europa)
- Decese cancer col uterin: 6 pe zi (locul I în Europa)

"Trebuie să recunoaștem cumva că, din proprie inițiativă, românul ajunge mai rar la laborator pentru testarea eventualelor probleme de sănătate", a observat Dana Zaha, medic de laborator.

"Din păcate nu vin în scop preventiv, vin doar când se îmbolnăvesc", completează Geta Bot, asistent medical.

Deşi sunt conştineţi de pericolul la care se expun, pacienţii recunosc că vizita la medic sau la un laborator de analize este ultima pe lista de priorităţi.

"De obicei nu prea vin la medic, numai dacă vizitez pe cineva. Eu medicii nu îi vizitez, nici nu vreau să îi vizitez."

"M-aș duce la medic când nu mai am altă soluție, când necesită o intervenție chirurgicală sau în cazuri grave."

"Ideea ar fi că fiecare pacient cu orice boală acută sau cronică, dacă e descoperit din timp, șansele de tratament sunt mult mai mari și costurile necesare tratamentului sunt mai mici, față de cei în stadiile finale unde prognosticul este destul de nefast și nu prea avem cum să îi mai ajutăm", atrage atenţia Alexandru Mateuc, medic de urgențe.

"În anumite condiții de risc se recomandă ca peste 60 de ani consultul să fie la 6 luni și atunci evident și investigațiile corespunzătoare. La persoanele mai tinere se recomandă acel control anual", susţine doctorul Hadrian Borcea.

Nici statul nu ajută însă la îmbunătăţirea situaţiei. În România a funcţionat până în 2011 un Program Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate. Deşi anul trecut ministrul de atunci Eugen Nicolaescu anunţa reluarea lui, nici până astăzi acest lucru nu s-a întâmplat.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri