Medicii din centrele de permanenţă, obligaţi să restituie sume acordate în plus din cauza unei erori a CNAS

Data publicării:
autobuz medical5

În 2011, un control efectuat de Curtea de Conturi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a scos la iveală faptul că instituţia a dat mai mulţi bani decât trebuia medicilor din centrele de permanenţă din ţară. În actele primite de casele judeţene de la Ministerul Sănătăţii au fost trecute sume mai mari decât cele pentru care semnaseră cadrele medicale.

Gheorghe Ionuţ, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Bihor: „Suma de referinţă trecută pe machetă era mai mare decât suma de referinţă trecută în normele contractului-cadru. Din această cauză, Curtea de Conturi, când a făcut verificări, a luat de bună numai suma din contractul cadru şi au apărut aceste diferenţe de sume."

Diferenţe de sume care trebuie recuperate acum de la medicii care au primit banii. Casele judeţene au transmis că nu au nicio responsabilitate, pentru că programul care calculează sumele de plată pentru personalul din centrele de permanenţă este impus de Casa Naţională. În Maramureş este cea mai gravă situaţie: 56 de medici trebuie să returneze 880 de mii de lei.

Viorel Deghid, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Maramureş: „În momentul în care am introdus datele cu gărzile făcute de medicii din judeţul nostru, automat s-a calculat şi valorile de bani pe care trebuia să le primească."

În Bihor sunt 21 de cadre medicale care au fost somate de CAS. Unii medici trebuie să returneze chiar 10 mii de euro. Pentru că nu se consideră vinovaţi de situaţia creată, doctorii spun că nu vor să plătească pentru greşeala altora.

Gheorghe Lascu, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Maramureş: „Medicii de familie nu au nicio obligaţie să plătească aceste sume. Sumele trebuie plătite de cei care au greşit. Fiecare va trebui să dea în judecată CAS."

„Este chiar aberant după munca depusă în norme legale, să dăm înapoi nişte bani pe care i-am luat pe munca noastră conform contractului", spune Viorica Andreescu, medic de familie.

Medicii au înaintat ministrului Sănătăţii o scrisoare prin care îl informează de situaţia creată şi cer rezolvarea problemelor.

reporter: Florina Fofiu/ Laura Breb
operator: Roland Zsurzsan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri