Medicii din România învaţă tehnici de uroginecologie la Oradea

Data publicării:
uroginecologie 141113

Uroginecologii încearcă să dezvolte tehnici noi pentru rezolvarea afecţiunilor urologice ori genitale, stânjenitoare pentru paciente. Medicii recunosc că mentalitatea le face pe femei să nu apeleze la specialişti.

Dr. Răzvan Socolov, medic primar ginecolog din Iaşi: "Faptul că pierd urina sau că le alunecă, le iese uterul....din raţiuni sociale, legate de vârstă sau că li se pare normal că au avut naşteri. Nu se adresează medicului. Nici urologului, nici ginecologului. De aceea e bine că se vrea promovarea acestei noi supraspecializări."

În Statele Unite ale Americii, ca de altfel şi în unele ţări europene, uroginecologia a devenit o specialitate separată.

"Foarte multe dintre procedurile pe care le facem în SUA sunt aceleaşi proceduri care se fac aici, ]n Oradea. Singurele lucruri pe care noi le facem diferit sunt procedurile laparoscopice. Avem mai multă aparatură, avem robotul Da Vinci cu care operăm", susţine doctorul Cristian Câmpean, medic primar în obstetrică-ginecologie în SUA.

În România uroginecologia a fost recunoscută de Ministerul Sănătăţii drept competenţă. Urmează ca, în perioada următoare, să fie implementată.

reporter: Andrea Crişan
operator: Darius Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri