Mediciniştii, solidari cu victimele HIV. În Bihor numărul persoanelor depistate cu HIV a ajuns la 72

Data publicării:
FUNDA UMANA 031215

Pentru ca mesajul lor să fie cât mai sugestiv, tinerii de la Asociația Studenților Mediciniști din Oradea s-au adunat în Parcul 1 Decembrie, unde au format o fundă umană.

"Tinerii mai ales trebuie să știe că trebuie să se protejeze și că nu trebuie neapărat să aibă încredere în partener, pentru că niciodată nu poți să știi. Poate nici partenerul nu știe și atunci cel mai bine e să ne testăm."

"Am organizat această acțiune dată fiind lipsa educației sexuale în școli și fenomenul acesta de stigmatizare și conștinentizare a problematicii HIV/SIDA. Persoanele seropozitive sunt discriminate, așa că am arătat un semn de solidaritate, să fim alături de ei și trebuie să înțelegem că SIDA este o boală, nu este o rușine", a declarat Andrada Mare, reprezentanta Asociației Studenților Mediciniști Oradea.

Atenția trecătorilor au atras-o și prin broșurile în care au fost explicate metodele de prevenire a bolii.

"O să repetăm această activitate și sperăm din suflet ca activitatea noastră să fi fost un plus pentru ei în ceea ce privește informarea, să îi fi ajutat."

Organizarea acțiunii a fost cu atât mai importantă cu cât în Bihor numărul persoanelor diagnosticate cu HIV a ajuns la 72. Dintre acestea 54 au SIDA.

"Îmi amintesc de anul 2003, când în județul Bihor erau luate în evidență 5 sau 6 persoane seropozitive. 20 de persoane nou depistate în acest an mi se pare foarte mult. Marea problemă este că din mamele seropozitive s-au născut patru copilași, care sunt și ei seropozitivi", susţine Carmen Dinescu, consilier superior în cadrul DSP Bihor.

Fenomenul e în creștere și la nivel internațional. În 2014 de exemplu, în întreaga lume s-au înregistrat aproape 37 de milioane de persoane infestate cu HIV.

Reporter: Diana Grad
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri