"Mediciniştii" visează să lucreze în străinătate

Data publicării:
medicinisti 021014

Cristina Sanda a venit din Baia Mare pentru a urma cursurile facultăţii de medicină în Oradea. Tănăra își dorește să devină medic cardiolog şi recunoaşte că e tentată să lucreze în Occident.

"Am făcut într-o perioadă voluntariat pe SMURD, acolo am prins gustul domeniului. Am interacţionat cu nişte medici şi ei m-au îndrumat pe calea asta şi sunt mulţumită de alegerea făcută. Simt că sunt făcută pentru domeniul acesta", crede Cristina.

"Salariile sunt foarte bune, viaţa este foarte bună, traiul este bun", spune o altă studentă în anul întâi la Facultatea de Medicină din Oradea.

"Această posibilitate de a merge oriunde în lume şi de a fi recunoscuţi ca medici - cred că este principalul motiv în momentul de faţă pentru care a crescut şi adresabilitatea la facultatea de medicină, au crescut şi mediile cu care intră copiii noştri", susţine Mircea Onaca, profesor la Facultatea de Medicină din Oradea.

Tentaţia salariilor mari oferite în străinătate se vede şi în concurenţa tot mai mare de la an la an la examenele de admitere la facultăţile de medicină. În Oradea, peste 600 de tineri au încercat vara trecută să ocupe unul dintre cele 140 de locuri disponibile, iar ultima medie de intrare a fost 9,44.

"Cam de vreo trei sau patru ani este un trend de a fi candidaţi foarte mulţi la facultatea de medicină. Din ceea ce am discutat eu cu ei, unii sunt interesaţi de această profesie pentru că au pasiune pentru a face medicina, iar alţii spun că pentru că au posibilitatea de a lucra în străinătate", explică Florian Bodog, decanul Facultăţii de Medicină din Oradea.

În ultimii şase ani, aproximativ 14 mii de medici au plecat din România, dintre care numai anul trecut trei mii de cadre medicale au ales să profeseze în străinătate.

Reporter: Mariana Gurgu
Operatori: Darius Pop, Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri