Sari la conținut

Medicul Radu Zamfir a făcut prima prelevare de organe din Oradea de după accidentul aviatic din Apuseni

În cursul nopții de joi spre vineri, medicul Radu Zamfir, unul dintre supraviețuitorii accidentului aviatic petrecut în Apuseni, s-a reîntors la Oradea pentru o operaţie de prelevare de organe. De această dată, medicul a venit o cursa Tarom.

La cea de-a șase operaţie de prelevare de organe desfăşurată la Oradea au participat 2 echipe medicale.

Dr. Liviu Costin, urolog în cadrul Institutului de Urologie Cluj: "Au fost două echipe de prelevare: una de la urologie şi transplant renal din Cluj Napoca, pentru prelevarea renală, şi de la institutul clinic Fundeni pentru prelevarea hepatică."

Dr. Florian Sabău, medic primar pe secţia ATI a Spitalului Judeţean din Oradea: "Este vorba de o prelevare de ficat şi rinichi de la o pacientă de 52 de ani care a suferit un politraumatism cranian sever. A intrat în cursul nopţii în moarte cerebrală."

Intervenţia chirurgicală a durat mai bine de trei ore.

Dr. Radu Zamfir, coordonatorul unei echipe de prelevare: "Operaţia a decurs bine, conform planului. Ne vom întoarce cu avionul şi va fi transplantat ficatul imediat."

Dr. Liviu Costin, urolog în cadrul Institutului de Urologie Cluj: "Cei doi rinichi prelevaţi vor merge imediat la Cluj Napoca, unde sunt aşteptaşi de primitori. Colegii mei lucrează în momentul de faţă la testele de compatibilitate."

La Oradea medicul Radu Zanfir s-a întalnit şi cu medicul orădean Sorin Inaceu, supravieţuitor şi el al tragediei din Apuseni.

reporter: Bogdan Costea
operator: Constantin Gheorghiţă